Фото без описуВ Україні (й на Житомирщині також) стартував новий навчальний рік. Хтось із дітей пішов у перший клас, хтось перейшов у нову школу, хтось приїхав додому з-за кордону, багатьом доводиться знов звикати до офлайн-навчання... І всім їм потрібен час та зусилля, щоб втягнутися у шкільний режим.

 Сімейна та дитяча психолог Світлана Ройз дає поради, як полегшити підготовку дитини до школи.

 

ПІДГОТОВКА НА ФІЗИЧНОМУ РІВНІ:

 1. Режим.

Поступово повертайте дітей у робочий режим – з кожним днем починайте будити школяра на 10-15 хвилин раніше, доки не досягнете бажаного часу прокидання. Більше про те, як повернутися до нормального режиму сну після канікул, читайте за посиланням.

 2. Шкільний гардероб.

Проведіть ревізію одягу й взуття. Обговоріть із дитиною, що їй хотілося б одягати до школи. Розкладіть та розвісьте у шафі шкільний одяг (можна одразу комплектами) – крім емоційної складової налаштування на навчальний рік, це ще й надалі зекономить час на ранкові збори.

 3. Підготовка робочого місця.

Запропонуйте дитині перебрати канцтовари, прибрати на столі, розкласти ручки та зошити, поставити лампу. Це дає можливість відчути місце «своїм» та почати звикати до робочого процесу. Для малят важливо, щоб, сидячи за столом, вони могли ступнями торкатися підлоги або підставки, і щоб у полі зору не було іграшок.

 4. Шкільний портфель.

Подумайте, що окрім канцтоварів та підручників варто мати учневі щодня із собою у портфелі. На жаль, повітряні тривоги ще лунають в Україні, тому все ще можуть бути потрібними речі з валізки безпеки: папірець з контактами близьких, необхідні ліки (якщо дитина їх має приймати щодня), заспокійлива дрібна річ (іграшка, дармовис, браслетик), маленький ліхтарик тощо. 

 ПІДГОТОВКА НА ПСИХОЛОГІЧНОМУ РІВНІ

Здебільшого ці поради стосуються учнів молодших класів, які вперше йдуть до школи або переходять у нову.

 1. Навички самообслуговування.

Дізнайтеся, який у школі туалет, у разі потреби навчіть ним користуватися. Першачкам важливо допомогти опанувати навичками самообслуговування: як самим ходити в туалет, переодягатися.

 2. Безпека дорогою. 

Згадайте або вивчіть дорогу до школи, намалюйте чи роздрукуйте карту, пройдіться цим шляхом із дитиною кілька разів.

 3. Перекус без стресу. 

Домовтеся з дитиною, чим ви будете снідати, що покладете із собою в ланчбокс. Потренуйтеся вдома відкривати-закривати ланчбокс, пляшку для води, щоб ви були впевнені, що дитині це під силу. З маленькими дітьми можна пограти вдома в шкільний перекус – діставати їжу з ланч-боксу, користуватися серветками, складати залишки назад, щоб вони не розсипалися в рюкзаку.

 4. Толерантне спілкування. 

Якщо клас – інклюзивний, розкажіть дитині, як коректно поводитися з однокласниками з інвалідністю чи труднощами розвитку, поясніть, що всі люди різні і що «несхожий» не означає «поганий». Поговоріть із дитиною про булінг (цькування) та поясніть, що якщо таке відбувається поряд із нею або стосовно неї, обов’язково потрібно розповісти про це батькам та іншим дорослим.

  

 

 

 

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України

Брусилівське  відділення  ДУ «ЖОЦКПХ МОЗУ»