Фото без описуВкрай тривожною проблемою в умовах війни і гуманітарних криз є спалахи інфекційних хвороб. Ризик поширення керованих інфекційних захворювань зростає у зв’язку з вимушеним переселенням людей, великим скупченням людей, що є особливо великою загрозою для наших маленьких українців із незавершеним або з відсутнім курсом вакцинації.

Щоб уникнути поширення будь-якої хвороби, людям необхідно вакцинуватися. Вакцини, які використовуються в Україні, є перевіреними та безпечними. Немає підвищеного ризику побічних ефектів у здорової дитини.

Внутрішньо переміщені українці можуть щепитись самі або ж щепити дітей у державних медзакладах населених пунктів, у яких вони перебувають.

На даний час у всіх регіонах України, які не перебувають під тимчасовою окупацією рф, всі необхідні вакцини є у наявності.

Імунітет, який розвивається після вакцинації, надасть надійніший захист від керованої інфекції. Вакциновані люди дуже рідко хворіють. А якщо таке трапляється, то переносять хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень. Вакцини забезпечують надійніший захист. У період війни особливо важливо бути сильними та здоровими.

          Чи потрібно робити щеплення ?

Суперечки щодо впливу щеплень на організм людини тривають цілими десятиліттями.

Одні вважають, що імунізація захищає від небезпечних хвороб. Інші переконані, що вакцинація тільки шкодить.

У чому ж сенс вакцинації і принцип її дії ? Вакцинація – дієвий спосіб масової профілактики інфекційних захворювань

  • Вірусних – кору,краснухи,свинки,поліомієліту,гепатиту В
  • Бактеріальних – туберкульозу,дифтерії,коклюшу,правцю.

Сенс вакцинації в тому,що в організм людини вводять ослаблені або вбиті збудники різних інфекцій. Коли вакцина потрапляє в організм імунна система уважно вивчає її, запамятовує та посилає виробляти спеціальні речовини для її знищення. Вакцина ніби “навчає” імунну систему, готуючи її до боротьби з “ повноцінною” інфекцією.

Отже, вакцинація як один з найефективніших методів профілактики інфекційних хвороб, входить до переліку гарантованих державних послуг. Існує перелік профілактичних щеплень, які є обов’язковими і входять до календаря щеплень. До обов’язкових відносять профілактичні щеплення проти:

  • Туберкульозу
  • Поліомієліту
  • Дифтерії,правцю
  • Кашлюку
  • Гепатиту В
  • Кору,паратиту,краснухи
  • ХІБ-інфекції.

          Вакцинація передбачена календарем щеплення проводиться безкоштовно.

Статею 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”– чітко визначено, що дітям які не отримували профілактичні щеплення згідно календаря щеплення відвідування дитячих закладів забороняється. Існує виключення у разі якщо профілактичне щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв’язку з медичними протипоказами.

           Які ж щеплення потрібно робити у дорослому віці ?

1. Від дифтерії та правцю – ці вакцини захищають нас від смертельних хвороб, тому так важливо зробити їх у дитячому віці. У дитинстві ми отримуємо аж 6 доз вакцини з проміжками за схемою зазначеною у календарі щеплень. Дорослі потребують ревакцинації кожні 10 років бустерною дозою, рахуючи від дати останнього щеплення.

2. Від коронавірусу Сovid-19 – потрібно робити будь-яку доступну вакцину, бо це рятує життя.

Отже, щеплення надає імунітет – це означає, що якщо Ви і захворієте, то перенесете захворювання у легшій формі.