Він спрямований на підтримку різноманітних соціальних ініціатив громад з 14 областей України (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області), де працюють підприємства агрохолдингу МХП (міжнародна компанія у сфері харчових та агротехнологій, ритейлу). Цього року Фонд має намір підтримати 100 кращих конкурсних проєктів. На реалізацію кожного з них Фонд виділить до 50 тисяч гривень.

Головна мета конкурсу – сприяти розв’язанню конкретних проблем громад шляхом підтримки локальних громадських ініціатив.

Фонд також ставить за мету розвивати  компетенції громад з проєктного менеджменту, зокрема, підвищити якість написання проєктів та оволодіння інструментами для залучення додаткових ресурсів. Так, у рамках конкурсу кожен бажаючий зможе взяти участь у спеціальній освітній програмі.
БФ «МХП — Громаді» також має намір підтримати проєкти, направлені на активізацію місцевих спільнот, освітні заходи для місцевих жителів, а також проєкти, що сприятимуть посиленню співпраці між неурядовими організаціями та органами місцевого самоврядування.

Учасниками конкурсу можуть бути органи місцевого самоврядування, громадські організації, благодійні фонди, дитячі та молодіжні громадські організації, а також їхні коаліції, мережі та об’єднання, ініціативні групи громадян у партнерстві з органами місцевого самоврядування чи громадськими організаціями.

Пріоритетними напрямками соціальних ініціатив БФ «МХП — Громаді» визначив:

  • Розвиток людського  соціального капіталу —  підтримка людей похилого віку, покращення освіти, підтримка та розвиток молоді, розвиток спорту та культури;
  • Розвиток спроможності  громад — проведення конкурсів мікрогрантів для розвитку громадського суспільства, розвиток інфраструктури, розвиток малого та мікропідприємництва на селі, діджиталізація громад;
  • Громадське здоров’я — надання допомоги медичним закладам, оздоровлення населення, виїзна  медицина (профілактика), формування здорового способу життя у сільського населення, збереження ментального здоров’я;
  • Екологія і енергоефективність — збереження природніх ресурсів, поводження з твердими, побутовими відходами, екологічна грамотність населення.

Детальніше про конкурс: https://timetoact.com.ua/

 

  1. Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» оголошує грантову програму з обсягом підтримки у 1,5 млн доларів США для малих та середніх сімейних і жіночих підприємств. В межах ініціативи планується надання грантів розміром від 10 000 до 35 000 доларів США. 

Реалізація грантової програми відбувається у партнерстві з Міністерством економіки України в рамках урядових ініціатив по підтримці мікро, малого та середнього бізнесу єРобота, спрямованих на створення робочих місць, відкриття нового або розширення існуючого бізнесу.

Грантова підтримка надаватиметься на заходи з релокації, відкриття нового напряму, масштабування бізнесу на території України, виходу на міжнародні ринки, запровадження інноваційних рішень, оптимізацію бізнес-процесів з метою підвищення ефективності. 

Прийом заявок триватиме до 24 липня 2023 року (включно). Враховуючи значний інтерес, прийом та розгляд заявок буде відбуватися поетапно з наступними дедлайнами: 19 травня; 16 червня; 24 липня 2023 року.

Пріоритетними галузями для надання грантової підтримки є виробництво косметичних, текстильних виробів, предметів домашнього вжитку, крафтові виробництва, переробка харчових продуктів, IT, виготовлення меблів та інших продуктів. Проте Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» відкрита до заявок на підтримку інших секторів, які відповідають критеріям відбору.

Детальна інформація щодо подачі заявки, необхідних документів та критеріїв відбору за посиланням: https://chemonics.submittable.com/submit/260666/2023-033

 

  1. Гранти для підтримки експортних альянсів

Початок подання заявок:  11 травня 2023 року

Кінцевий термін подання заявок:  30 вересня 2023 року

Бюджет грантової заявки  від 35 000 доларів США до 150 000 доларів США

Очікувана сукупна сума:  1 500 000 доларів США (залежить від наявності фінансування)

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ), яку впроваджує компанія «Кімонікс Інтернешнл Інк.», оголошує прийом грантових заявок на реалізацію заходів з формування та діяльності експортних альянсів. Експортний альянс – це об’єднання підприємств та приватних підприємців для спільного просування своєї продукції на експортних ринках, яке об’єднує не менше 5 підприємств та/або приватних підприємців, що мають намір підвищити рівень інтернаціоналізації своєї економічної діяльності та збільшити обсяг продажу своїх товарів і послуг за кордон шляхом узгодження цілей та через спільні дії й інструменти, в т. ч. спільне фінансування заходів. Заявки в рамках цього ЗПЗ прийматимуться від зареєстрованих в Україні неурядових організацій (альянси, асоціації, спілки, об’єднання тощо), що представляють підприємства та приватних підприємців певної галузі (сектору) економіки (згадуються як бенефіціари в цьому ЗПЗ). Гранти надаватимуться та впроваджуватимуться відповідно до правил USAID та Уряду США та внутрішніх процедур управління грантами Програми КЕУ.

          Детальна інформація щодо подачі заявки, необхідних документів та критеріїв відбору за посиланням: https://www.prostir.ua/?grants=hranty-dlya-pidtrymky-eksportnyh-alyansiv

Інструкції щодо заповнення грантової заявки: https://drive.google.com/drive/folders/1OxXnLZOnwMU1sluqV3ou90GWIoVaO5vc

У разі додаткових питань, будь-ласка, надсилайте їх на електронну адресу Grants@CEPUkraine.org із зазначенням «ЗПЗ-2023-034» в темі електронного листа.

 

4. Програма грантової підтримки проєктів подвійного призначення від Українського фонду стартапів (USF)

Програма грантової підтримки проєктів подвійного призначення — це безповоротна фінансова допомога від держави для проєктів, яка одночасно задовольняє три потреби:

  • закриття витрат на розвиток проєкту;
  • надання доступу до найкращих менторів та експертів;
  • підвищення обороноздатності країни та сприяння її швидкій післявоєнній відбудові.

Програма Фонду покликана сприяти створенню та розвитку інноваційної продукції подвійного призначення: технологій, процесів чи інші складових, що відрізняють таку продукцію від присутніх на ринку або відповідають наявному попиту одночасно як від приватних осіб, так і від держави.

Етапи проходження конкурсного відбору для отримання гранту та форма реєстрації за посиланням: https://usf.com.ua/programa-grantovoi-pidtrimki-proiektiv-podvijnogo-priznachennya/

 

  1. Щорічний міжнародний Форум «Smart Building» 24 – 25 травня у Києві 

 

24-25 травня 2023 року у Національному Центрі «Український Дім» відбудеться щорічний Форум – «Smart Building», присвячений тематиці Смарт Сіті та відновленню інфраструктурних об’єктів України.

Форум ставитиме за мету створення майданчику для діалогу влади, бізнесу, представників муніципалітетів та комунальної сфери, будівельних компаній та ОСББ. Захід не тільки об’єднає сучасні розробки та їх потенційних споживачів, але у той же час створить можливість обговорити нагальні питання з відновлення інфраструктурних об’єктів й визначити стратегію відбудови України.

Запрошуємо до участі у заході.  Вхід для представників державних та некомерційних організацій – безкоштовний. Детальну інформацію щодо заходу можна отримати за контактами +380731404016 / ukraine.eclub@gmail.com  або на сайті: https://smart-building.com.ua/ .

Оголошення про початок відбору проєктів, фінансування яких може здійснюватися за рахунок відповідної субвенції, в рамках фінансової угоди «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» між Україною та ЄІБ

Пропозиції по проєктам, що фінансуватимуться за рахунок субвенції, можуть подаватися органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади/виконавчими органами сільських, селищних, міських рад територіальних громад.

Звертаємо увагу, що Європейським інвестиційним банком визначено «зони безпеки», відповідно до яких реалізація проектів не буде здійснюватися на тимчасово окупованих територіях, територіях, де ведуться активні бойові дії, а також на територіях, що умовно віднесені до:

«Червоної зони» - території >50 км від зони активних бойових дій або <20 км від кордону з рф та Білоруссю (дуже високий ризик)

«Помаранчевої зони» - території в межах 50-100 км від зони активних бойових дій або в межах 20-70 км від кордону з рф та Білоруссю (високий ризик)

Відбір проектів буде здійснюватись відповідно до вимог Фінансової угоди на територіях, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Умовами участі у відборі є:

  1. комунальна власність об’єкта, на фінансування якого залучається субвенція;
  2. забезпечення дотримання комплексного підходу під час проектування та фінансування об’єкта будівництва (здійснення комплексу відповідних робіт та заходів у будинку, будівлі, споруді будь-якого призначення в цілому);
  3. наявність затвердженої в установленому законодавством порядку проектної документації проектів будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт), яка обов’язково враховує потреби осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а також забезпечення вимог щодо енергоефективності будівель під час розроблення проектної документації;
  4. співфінансування за рахунок місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством, на покриття витрат на сплату податків і зборів, у тому числі податку на додану вартість, комісії за конвертацію валюти, страхування, авторський нагляд тощо
  5. об’єкти, зокрема житлового фонду, що фінансуються за рахунок субвенції, залишаються у комунальній власності (спільній власності) відповідних територіальних громад та використовуються за цільовим призначенням протягом не менше 20 років з дати завершення впровадження проекту;
  6. спроможність органів місцевого самоврядування відповідних територіальних громад сіл, селищ та міст забезпечувати подальше власне фінансування або утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів об’єктів, що фінансуються за рахунок субвенції;
  7. замовниками будівництва забезпечено під час розроблення проектної документації для реалізації проектів, що пов’язані з будівництвом (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт), врахування потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;

Звертаємо увагу, що у разі, якщо очікувана вартість предмету закупівлі дорівнює або перевищує 5 млн євро без ПДВ закупівля буде здійснюватися за міжнародними процедурами згідно із Керівництвом ЄІБ із закупівель (тендерна документація на одній із офіційних мов ЄС, вимоги щодо обов’язковості публікації в офіційному віснику ЄС тощо).

Відбір проектів здійснюється відновідно до таких напрямів:

1) будівництво (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт) громадських будівель:

закладів освіти (дошкільної освіти, середньої освіти тощо);

закладів охорони здоров’я (амбулаторії, лікарні, диспансери, госпіталі, поліклініки тощо):

центрів надання адміністративних послуг;

центрів безпеки громадян;

адміністративні будівлі органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади.

2) реконструкція, капітальний ремонт критичної інфраструктури (водопостачання, водовідведення, теплопостачання);

3) будівництво (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт) будівель для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та осіб, які втратили його внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією рф.

Пріоритетність при відборі надається проєктам, які відповідають наступним умовам:

відновлення об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією рф;

соціальна значимість об’єкту, зокрема кількість осіб, які матимуть доступ до об’єкту після реалізації проєкту;

наявність актуальної проєктної документації, розробленої відповідно до чинних ДБН, ДСТУ та настановам (врахування енергоефективності, інклюзії тощо).

Для участі в програмі необхідно надати до Мініфраструктури:

– анкету проєкту за відповідною формою що додається, для кожного проєкту;

– копію зведеного кошторисного розрахунку та/або очікувану вартість проєкту з розрахунком (у разі необхідного коригування проекту);

копію звіту за результатами експертизи проєктів будівництва;

копію рішення відповідного органу влади (наказу, розпорядження, рішення) про затвердження проєктної документації;

– витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або свідоцтво про право власності, у разі нового будівництва – довідку про право власності на земельну ділянку та лист-підтвердження того, що жодне населення не буде переміщене;

– гарантійний лист щодо забезпечення співфінансування проєктів;

– акт комісійного обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок збройної агресії рф відповідно до постанови Кабінету Міністрів України
від 19 квітня 2022 року № 473 «Про затвердження Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд»;

– довідка щодо відсутності простроченої заборгованості з погашення і обслуговування раніше отриманого кредиту (позики) у фінансовій установі (у довільній формі);

– презентаційні матеріали по кожному проєкту за формою, що додається.

Пропозиції про участь у відборі проєктів з додатковими матеріалами необхідно подати в строк до 02 червня 2023 рокувключно разом із супровідним листом надіславши їх офіційно через систему електронної взаємодії органів влади (у разі її відсутності всі документи необхідно надіслати на електронну адресу Мініфраструктури: miu@mtu.gov.ua).

Крім того, для оперативного опрацювання інформації, додатково надіслати на електронну адресу контактних осіб відповідних областей.

Телефони для довідок:

Для проєктів Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Полтавської, Херсонської, Хмельницької та Черкаської областей: контактна особа – Бабак Юлія Віталіївна, тел. 044-351-40-89, електронна пошта: y.babak@mtu.gov.ua