У період дії воєнного стану в Україні, спричиненого військовою агресію Росії проти нашої суверенної держави, відбувся потужний сплеск  волонтерського руху. Волонтери нарівні з іншими державними інституціями, органами місцевого самоврядування активно підтримують  Збройні Сили України,  територіальну оборону, сімей/осіб, в тому числі внутрішньо переміщених, які опинились в складних життєвих обставинах. Серед жителів Брусилівщини значно посилилось розуміння прийти на допомогу тим, хто її потребує, розуміння важливої ролі волонтерської діяльності.

Фото без опису

Дієвим стимулом в налагодженні ефективного діалогу та партнерських відносин є роль та реалізація Програми сприяння розвитку волонтерства Брусилівської селищної територіальної громади на 2022-2027 роки, що спрямована на комплексне вирішення суспільних питань, створення умов для розбудови волонтерства, громадянського суспільства, громадської ініціативи та самоорганізації. Із серпня минулого року діє гуманітарний штаб, очолюваний заступником селищного голови з питань діяльності виконавчих органів селищної ради Світланою Приходько. Гуманітарний штаб налагодив співпрацю з   багатьма громадськими, благодійними формуваннями, в тому числі і міжнародними. В період дії воєнного стану громада отримала більше 100 тонн гуманітарної допомоги: продуктів харчування, засобів гігієни, ліків та інших необхідних речей. Вона, ця допомога, розподілена між внутрішньо переміщеними особами та жителями громади.

Чимало жителів старостинських округів стали волонтерами: плетуть сітки для потреб військових формувань, готують продукти харчування. Аматорські художні колективи організовують благодійні концерти для збору коштів на потреби військових.

Для того, щоб удосконалити цей напрям роботи, принести ще більше користі на благо спільної справи  - перемоги України в цій страшній війні, Брусилівська селищна рада долучилась до проєкту U-LEAD з Європою «Кроки для спеціалістів. Взаємодія ОМС та волонтерських об’єднань». Це будуть  шість тижнів інтенсивного онлайн-навчання для команд громад у складі посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників комунальних закладів та волонтерів.

 

Валентина Мазуренко, директор КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради.