Продукти можна зберігати різними способами: у кімнаті, холодильному або морозильному обладнанні. Для кожного з них існують окремі правила, дотримання яких убезпечить харчові продукти від псування, а споживачів — від вживання небезпечних продуктів та страв навіть при екстрених чи планових відключень електроенергії.

Фото без опису

  Важливо!!!  Харчові продукти повинні зберігатися з дотриманням умов зберігання та мінімальних термінів придатності харчових продуктів, згідно з рекомендаціями виробника, зазначеними на маркуванні.

ЗБЕРІГАННЯ ЗА КІМНАТНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ

УМОВИ: + 10—21 ºС

· Фрукти та овочі, а також соління — окремо від готових до вжитку продуктів. Коренеплоди — в окремому місці.

· В окремому місці — некондиційні продукти (в’ялі, несвіжі, з пошкодженнями).

· Заборонено зберігати продукти на підлозі, для цього треба забезпечити складські приміщення стелажами чи піддонами.

· Продукти без оригінального пакування мають зберігатися в закритих ємкостях з маркуванням (назва, термін придатності, постачальник).

ЗБЕРІГАННЯ В ОХОЛОДЖЕНОМУ СТАНІ

УМОВИ: + 4 ºС у холодильнику та +5 ºС або нижче — у товщі продукту:

  • готові до вживання продукти (м’ясо, салати, десерти);
  • з відповідною вимогою до зберігання;
  • мають зберігатися охолодженими після відкриття;
  • схильні до мікробіологічного забруднення з маркуванням «вжити до»

Після чотирьох годин зберігання за кімнатної температури такі продукти стають непридатними до вжитку.

Нагадаємо, що холодильники не повинні бути переповнені, у них має забезпечуватися циркуляція холодного повітря, а їх температурний режим — постійно контролюватися.

ЗБЕРІГАННЯ В ЗАМОРОЖЕНОМУ СТАНІ

УМОВИ:  -18 ºС і нижче

Усі продукти мають бути маркованими.

У випадку несправності морозильної камери:

  • повністю розморожені харчові продукти, якщо їх неможливо відразу приготувати, вважаються непридатними;
  • повторно заморожувати харчові продукти категорично заборонено.

Окрім контролю температурного режиму зберігання продуктів, слід також контролювати температуру готових страв відповідно до технологічної документації.

Житомирське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Житомирській області