Щорічно третього вівторка березня відзначаємо Всесвітній день соціальної роботи. Свято започаткувала Міжнародна асоціація шкіл соціальної роботи сумісно з Міжнародною федерацією соціальних працівників в 1983 році. Метою Всесвітнього дня соціальної роботи є привернення уваги влади та суспільства до проблеми соціальної незахищеності, обмін досвідом представниками різних держав та розвиток соціальної сфери. Соціальна робота полягає у захисті та допомозі громадянам.

Фото без опису

   Для відзначення цієї події в Комунальній установі «Центр надання соціальних послуг» організовано і проведено круглий стіл для працівників закладу на тему: «Соціальна робота в умовах воєнного стану», де були обговорені такі питання: міжнародні орієнтири та партнерство у соціальній роботі, проблеми та перспективи у сфері соціальної роботи під час воєнного та післявоєнного стану, а також проаналізовано тісну співпрацю із установами, громадськими, благодійними організаціями, в тому числі міжнародними, зокрема: «Неурядовою організацією «Ін Тач Юкрейн Фундейшн», «Партнерство «Кожній дитині», «ЛЮМОС», Фондом Міжнародної Солідарності (Польща). З квітня долучаємось ще до двох проєктів. А це вимагає від працівників написання грантових проєктів, участі у вебінарах, навчальних семінарах, мобільності.

  В період дії воєнного стану значно, в рази зросла роль надання соціальних послуг та установ, що їх надають. До Брусилівської селищної територіальної громади прибули тисячі внутрішньо переміщених осіб, які потребували та потребують надійного соціального захисту, якісних соціальних послуг. Вони проживають на території усіх, без винятку, старостинських  округів, отримують соціальні послуги, згідно виявлених потреб, гуманітарну благодійну допомогу, а з січня 2023 року кілька сімей отримали і цілодобове проживання у місці компактного поселення служби надання соціальних послуг в умовах цілодобового постійного/тимчасового проживання/перебування. Для надання гуманітарної допомоги всім незахищеним верствам населення, не тільки ВПО, а й особам та дітям з інвалідністю, непрацездатним громадянам похилого  віку, багатодітним, малозабезпеченим сім’ям установа спільно з керівництвом Брусилівської селищної ради залучила до співпраці 18 благодійних фондів, громадських організацій, в тому числі і міжнародних. До громади надійшло більше 80 тон гуманітарної допомоги, яку треба було прийняти, перевезти, розвантажити та видати всім потребуючим.

      Гаслом Всесвітнього дня соціальної роботи у 2023 році якраз і є повага до різноманітності через спільні соціальні дії.

 

 

Наталія АЛФІМЕНКОВА, фахівець із соціальної роботи апарату КУ «Центр надання соціальних послуг»