Фото без опису     Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується - смертю.  Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. В слині вірус зберігається 1 добу, в замороженому стані 75 днів. Вірус потрапивши до рани, може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до ЦНС, де розмножується у нейронах. Після нагромадження в ЦНС починається відцентровий рух до слинових і очних залоз. Інкубаційний період захворювання від 7 днів до року і навіть більше.
Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин.
Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужий. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети, може тікати з дому, нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, а гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.
Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей. Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження в нього не виникає агресивності, бажання кусати  не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.
Сказ у котів має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна поведінка, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці.
Сказ у ВРХ, ДРХ, свиней, коней - хворіють  на буйну форму сказу. У тварин спостерігається рев, сильне слиновиділення, статевий потяг, параліч.
Сказ у людини. Інкубаційний  період  у  хворої  на  сказ людини триває від 7 днів до року, найчастіше він сягає 77-90 днів.

Тривалість залежить від місця укусу, локалізації  і тяжкості,  виду тварини  яка  вкусила. Розрізняють  три  періоди  сказу  у  людини:
1. Передвісники - 1-7 днів оніміння в місці укусу,

збудливість, порушення  психіки,  ГРЗ, незрозумілий стрес, туга,

похмурі  думки,  температура  38–40  градусів.
2. Збудження - починається  несподівано  перший  напад гідрофобії (боятись води),спазми  жувальних і дихальних м’язів, напади задухи стають частішими.  Виникає акрофобіяподув вітру, голосний звук, яскраве світло посилюють напад. Наростає 

збудження, хворий нагадує п'яну людину, бігає,агресивний, зрушує з  місця важкі предмети. Сухість  у  роті  змінюється слиновиділенням.
3. Якщо людина  не  померла,  починається   стадія  паралічу, посилене слиновиділення, лежить  нерухомо, галюцинує. Може почати  ковтати і пити – ознаки  швидкої  смерті. Лікування відсутне!!!!
Отже,  треба  запобігти  розвитку  хвороби  призначивши  антирабічні  препарати. 

Хворого  з  підозрою  на  сказ  слід  госпіталізувати. 

Боротьба зі сказом залишається однією з найскладніших проблем, яка може бути вирішена тільки загальними зусиллями,спрямованих на впорядкування утримання свійський тварин, перш за все собак і котів. Своєчасну вакцинацію, відловлювання бездоглядних особин, регуляцію чисельності популяції диких м’ясоїдних у природніх умовах, широку інформацію населення, особливо власників, щодо цієї хвороби та дотримання правил утримання домашніх тварин.

 

 

Житомирське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Житомирській області