Фото без опису   

   Булінг у школі протягом останніх років у нашій країні, на жаль, набирає популярності. Психологічному або фізичному цькуванню піддаються діти різних соціальних верств.

     Що робити батькам, чиїх дітей ображають? Куди звертатися по допомогу?

   Булінг ‒ це залякування або цькування людини, як у фізичному, так і в психологічному плані. Зазвичай таке явище дуже поширене в школах.

  Цькувальником найчастіше виступає одна людина, рідше ‒ група. Решта стають свідками. Якщо жертва не може себе захистити й протистояти кривдникові, то це і є булінг, а не суперечка, як дехто вважає.

 

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО З ВАШОЇ ДИТИНИ ЗНУЩАЮТЬСЯ В ШКОЛІ

 

В Україні є закон, який спрямований на протидію булінгу та передбачає чіткі дії для батьків дитини, яка стала жертвою цькування або її свідком.

Насамперед дитина може (і повинна) повідомити про це батькам, учителю або директору. Вона також може зателефонувати на гарячу лінію організації, яка займається питаннями стосовно протидії насильству в сім’ї та захищає права дітей («Ла Страда ‒ Україна»).

Також батьки або сама дитина може звернутися по допомогу в КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради, до служби у справах дітей Брусилівської селищної ради, Національну поліцію України, а також у Центр надання безоплатної правової допомоги.

Якщо Ви стали свідком боулінгу в навчальному закладі, то зобов’язані повідомити про це адміністрацію навчального закладу. Причому незалежно від того, поскаржилася жертва булінгу чи ні. Після цього потрібно сформувати звернення про булінг до керівництва в письмовій формі. Директор закладу повинен розглянути його, з’ясувати всі обставини та скликати комісію з розгляду цього випадку цькування. До складу такої комісії зазвичай входять вчителі, директор, соціальний педагог, психолог, батьки постраждалого та кривдника.

Якщо комісія визнала, що це був булінг, а не одноразова сварка, керівник закладу зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та Службу у справах дітей.

 

ЯКЕ ПОКАРАННЯ ЗА БУЛІНГ ПЕРЕДБАЧАЄ ЗАКОН УКРАЇНИ

 

Законом України передбачена відповідальність за вчинення булінгу ст. 173-4 КУпАП України,  що тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, -

тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, -

тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Діяння, передбачене частиною другою цієї статті, вчинене малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, -

тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу -

тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

 

 

         Вікторія ПОТІЙЧУК, начальник  служби у справах

дітей селищної ради