14 лютого 2023 року відбувся вебінар на тему «Окремі аспекти отримання благодійної (гуманітарної) допомоги, грантів (бухгалтерські аспекти)» у рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Особлива увага приділялась інформуванню отримувачів (населення громади) щодо відповідальності за нецільове використання гуманітарної допомоги.

Фото без опису

Гуманітарна допомога – це цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог.

При отриманні гуманітарної допомоги, відповідно до ст. 201-2 ККУ отримувачі особисто несуть кримінальну відповідальність за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги. Продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку, вчинені у значному розмірі, караються штрафом від 2000 до 3000 нмдг (34 000 – 51 000 грн.) або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великому розмірі, караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років та з конфіскацією майна. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану, караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з конфіскацією майна.

 

 

Анна САВИЦЬКА, соціальний менеджер КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради