Сервітут – обмежене право користуватися чужою земельною ділянкою. Сервітут встановлюється за участю власника ділянки і людей, які хочуть користуватися землею.

Сервітут на земельну ділянку

Земельні відносини в Україні зараз видаються досить привабливими для бізнесу. Підвищена увага до цього сегменту ринку пояснюється можливістю у багатьох випадках отримати добрий прибуток у короткостроковій перспективі. Однак не варто забувати, що одночасно з цим земля може стати об'єктом ризику, пов'язаного з певними обмеженнями та обтяженнями.

Так зване речове право чуже майно може стосуватися багатьох видів об'єктів нерухомості. У вищезгаданих обтяженнях (для власника) та придбаних речових правах (для користувача) йдеться про земельні ділянки різних категорій та цільового призначення. Встановлення сервітуту та емфітевзису більше зустрічається у категорії земель сільськогосподарського призначення, а суперфіцій – житлової та суспільної забудови.

Пам'ятайте! Обтяження сервітутом не заважає власникові як і раніше володіти, користуватися і розпоряджатися землею. Особа, яка оформила сервітут, не може забороняти що-небудь щодо ділянки його господареві.

Фото без опису

 

Що таке суперфіцій та емфітевзис

Сервітут – не єдиний вид обтяжень земельної ділянки.

Суперфіцій - це право будувати на чужій ділянці об'єкти нерухомості. Може встановлюватися з приватною особою або державою на строк до 49 років. Особливість суперфіцію – передається у спадок.

Емфітевзис дає право вести сільськогосподарську діяльність на чужій ділянці. Максимальний термін також 49 років.

Важливі деталі

  1. Сервітут, суперфіцій та емфітевзис вступають в силу тільки після державної реєстрації обтяжень. До моменту фіксації обтяження в єдиній системі будь-які договори є недійсними;
  2. Зняття обтяжень також потрібно реєструвати. Припинення сервітуту, емфітевзису і суперфіцію можливо по закінченню договору, рішенням суду, розірвання договору;

Встановити сервітут, суперфіцій, емфітевзис

Часті питання про сервітут, суперфіцій, емфітевзис

 

Які бувають види сервітуту? Стаття 99 Земельного кодексу України регулює види сервітуту:

  • для проїзду різних видів транспорту (автомобіль, велосипед);
  • для забору води у природній водоймі;
  • щоб тимчасово розмістити малі архітектурні форми;
  • щоб ганяти худобу або напувати її;
  • щоб встановити будівельні риштування та/або складувати будматеріали і т.д.