Кабінет Міністрів України схвалив зміни до законодавства в частині відновлення довоєнного стану системи оподаткування.

Фото без опису

  За повідомленням Урядового порталу законопроектом вносяться зміни до Податкового кодексу України та низки законів, якими передбачено з 1 липня 2023 року скасування дії окремих норм законодавчих актів, запроваджених на період припинення або скасування воєнного стану на території України.

Зокрема:

- скасовується можливість для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки в розмірі 2% від суми доходу;

- скасовується для платників єдиного податку І та ІІ групи принцип добровільності сплати єдиного податку;

- відновлюється проведення документальних перевірок;

- відновлюється штрафні санкції за порушення за порушення податкового законодавства.

   Також зазначається, що ухвалення законопроекту забезпечить виконання Україною зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року та впровадження заходів, реалізація яких сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році.

  З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України, Уряд для стабілізації ситуації в економіці та підтримки українського бізнесу запровадив безприцендентну пільгу у вигляді єдиного податку із застосуванням ставки у розмірі лише 2% від суми доходу та встановивши для платників єдиного податку І та ІІ групи принцип добровільності сплати податку. Це дало багатьом суб’єктам підприємництва не зупиняти та відновити діяльність. Водночас, місцеві бюджети Житомирської області сукупно втратили більше чверті мільярда гривень.

  Брусилівська селищна рада принагідно висловлює вдячність сумлінним платникам податків, які не зважаючи на виклики сьогодення, своєчасно та у повному обсязі сплачують платежі до бюджету. Це дає змогу забезпечувати фінансування гарантованих державою соціальних послуг та реалізацію заходів, визначених цільовими програмами.

 

Відділ фінансів Брусилівської селищної ради .