Фото без опису   На сьогоднішній день на території України введені віялові відключення систем електропостачання, що може суттєво вплинути на безпечність та якість харчових продуктів в процесі їх виробництва, обігу, зберігання та/або реалізації.

Враховуючи вимоги п. 2 частини другої ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР, кожний оператор ринку харчових продуктів зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), у тому числі з метою забезпечення контролю за умов непередбаченого відключення систем електропостачання.

     Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів тощо), рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електичного струму (генератор, сонячна / акумуляторна батарея тощо) на випадок непередбаченого відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.

     Разом із цим, з метою забезпечення економії електроенергії суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватись наступних рекомендацій щодо сумісного зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).

Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:

продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;

продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;

продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;

продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;

продукти герметично запаковані та відкриті.

Приклади:

окремі молочні продукти (морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред) потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання, тоді як рослинна олія – не потребує;

продукція з сильним запахом (риба охолоджена / морожена, готова рибна продукція – риба копчена, пряна, солена, морепродукти) не може поєднуватися з іншими, які можуть вбирати запахи, особливо без герметичної упаковки, наприклад, хліб або сири;

яйця не можуть розташовуватися поруч із відкритою продукцією, без упаковки;

сире м’ясо та м’ясопродукти повинні розміщуватись окремо, без сусідів. Також не можна розташовувати по сусідству з ковбасними, кулінарними виробами та іншими ваговими нефасованими харчовими продуктами;

кондитерська продукція (торти, кремові тістечка, рулети) також зберігаються відокремлено та за умов дотримання відповідних температурних режимів.

 

                                                                           Василь ТАРАСЮК, начальник управління