Фото без опису Програму житлових субсидій було започатковано у 1995 році рішенням Уряду України для допомоги вразливим категоріям населення в оплаті житлово-комунальних послуг, Вже більше двадцяти п’яти років ця програма залишається головним механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Вона постійно вдосконалюється у відповідь на виклики сучасності. Програма житлових субсидій набуває особливої актуальності сьогодні, – в період війни з російською федерацією.

         Хто ж має право на отримання житлових субсидій ?  

     Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу.

     Наразі обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:

- обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;

- середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

- дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2022 року складає 2481 грн.);

- отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 20%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

    При Цьому згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 №247, до завершення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короно вірусом SARS-CoV-2, і місяця, що настає за місяцем, у якому відмінено карантин, замість 20% базової норми плати за житлово-комунальні послуги застосовується 15%.

      Після цього розраховується розмір обов’язкової частини платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

 

         Куди звертатися для призначення субсидії ?

         Особа, яка зареєстрована у житловому приміщенні, має звернутися за місцем реєстрації до уповноваженої посадової особи відділу «Центру надання адміністративних послуг» (адміністратора) у селищі Брусилів, або на віддалених робочих місць, що розміщуються в адміністративних будівлях старостатів, і подати у паперовому вигляді необхідні документи. Ці документи посадові особи передають протягом трьох робочих днів з дати їх надходження відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

         Крім того, заяви з необхідними документами приймаються від громадян в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг

 ( https://diia.gov.ua/services/zvernennya-na-priznachennya-zhitlovih-subsidij-v-elektronnij-formi ).

 

           Які документи подаються ?

           Громадянин надає:

- заяву про призначення та надання житлової субсидії,

- декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

           За потреби можуть бути також подані:

- договір найму (оренди) житла (за наявності),

- довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ),

- інші документи, які необхідні для розгляду питання по сутті (у разі потреби), наприклад, документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації. Такими документами можуть бути:

           довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;

           довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;

           акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної ради;

           договори оренди житла в іншому місці тощо.

 

           На офіційному вебсайті Міністерства соціальної політики України за посиланням   https://www.msp.gov.ua/timeline/subsidii.html   можна дізнатися про всі питання оформлення житлових субсидій, а сааме:

 

* Нормативна база призначення житлових субсидій,

* Хто має право на отримання допомоги,

* За який період враховуються доходи,

* Розрахунок розміру субсидії,

* На які послуги надається субсидія,

* Кому призначається субсидія,

* Кому субсидія не призначається,

* Які нормативи використовуються при розрахунку субсидії,

* Куди звертатися для призначення субсидії,

* Які документи подаються,

На який термін надається субсидія,

* Інформація про надання житлових субсидій (в розрізі місяців року),

* Обмін інформацією з надавачами житлово-комунальних послуг,

* Оформлення субсидії онлайн,

* ДІЗНАТИСЯ РОЗМІР ПРИЗНАЧЕНОЇ СУБСИДІЇ ОНЛАЙН.

 

 

Підготовлено відділом «ЦНАП» Брусилівської

селищної ради за матеріалами офіційного

вебсайту Міністерства соціальної політики України

(https://www.msp.gov.ua/timeline/subsidii.html )