За переказами, в купальську ніч можна  дізнатися свою долю.

     У ніч з 6 на 7 липня відзначається містичне свято Івана Купала. Існує безліч прикмет і звичаїв, пов’язаних з цим днем. Традиція відзначати Івана Купала налічує кілька століть. Наші предки вірили, що в цю ніч на землю виходять лісовики, відьми і злі духи, а захиститися від них допомагають вода і вогонь.

Фото без опису

           Ворожіння на Івана Купала

 У ніч на Івана Купала дівчата часто проводили ритуали, щоб дізнатися дату весілля або свою долю. Також в цей день проводять ворожіння на бажання і здоров’я.

 

  • Ворожіння на подорожнику. Дівчина повинна зірвати лист подорожника біля дороги і покласти під подушку в ніч на 7 липня. Потім потрібно сказати: “Попутник-трипутник, ти живеш при дорозі, бачиш як старого, так малого, покажи мені мого судженого”. Тоді уві сні їй присниться наречений.
  • 12 трав. Перед сном дівчина збирає трави і не дивлячись кладе їх під подушку. Вранці їх слід розглянути. Якщо знайдеться 12 і більше різних трав – скоро весілля.
  • Ворожіння на вінку. Незаміжні дівчата пускають плисти вінок по озеру або річці. Чий вінок далі всіх відпливе – та перша вийде заміж.
  • Ворожіння на багатті. Якщо водойми немає, вінки можна кинути в багаття. У якої дівчини вінок швидше догорить, та й вийде заміж першою.
  • Змова на гроші. Перед сном в скляний посуд з джерельною водою або росою потрібно кинути монети з великим номіналом. Вранці їх потрібно вийняти і заховати в будинку, щоб завжди гроші водилися.
  • Ворожіння по клену на бажання. Потрібно загадати бажання і навмання зірвати з клена листок. Якщо кількість гострих кутів на листку парна – бажання збудеться.

Головні прикмети на свято

  У це свято уважно спостерігають за погодою, щоб дізнатися, якими будуть найближчі дні.

  • Злива в цей день віщує тривалу посуху. А ось потрапити під зливу для людини означає удачу в грошах.
  • Дощ сьогодні означає, що урожай пшениці буде поганий.
  • Грім з блискавкою на свято – горіхи не вродять.
  • Веселка в цей день обіцяє велику удачу.
  • Якщо погода сонячна і безхмарна – фруктів буде багато.

Обряди і звичаї на Івана Купала

   Головний звичай купальської ночі пов’язаний з розпалюванням великого багаття. У давні часи біля купальського багаття збиралося все село. Молодь водила хороводи і танцювала. У центр багаття встановлювали колесо на жердині, яке символізувало сонце.

   Через багаття стрибала закохана пара, тримаючись за руки. Якщо стрибок успішний – любов буде дуже міцною. У купальське багаття також кидали сорочку хворої людини, щоб вилікувати її від хвороби.

  Чимало обрядів на Івана Купала пов’язані з водою. У цю дату купалися в річках і озерах, вмивалися росою і ходили босоніж по траві. Також було заведено обливати один одного з відер і ходити в лазню. Такі обряди мають не тільки магічну силу, але і приносять користь організму і зміцнюють імунітет.