Фото без опису  Із прийняттям восени 2021 року постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі», перед жителями нашої громади, постає головне питання: «Що потрібно зробити?».

  В першу чергу, фізична особа, яка виявила бажання надавати соціальні послуги з догляду на професійній основі, звертається за місцем проживання/перебування до уповноважених органів (структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, центр надання адміністративних послуг) із заявою в довільній формі до включення до переліку фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі. Разом із заявою подаються необхідні копії документів. 

 Уповноважений орган надає направлення на навчання. Навчання жителів Брусилівської селищної територіальної громади здійснює Житомирський медичний інститут Житомирської обласної ради.

 Навчання здійснюється за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб, інших джерел, незаборонених законодавством.

 Навчання фізичних осіб основ догляду здійснюється за Типовою програмою затвердженою Мінсоцполітики і передбачає теоретичну, практичну підготовку та складення іспиту.

  Після проходження навчання та/або складання іспиту в організації, фізичні особи отримують довідку встановленого зразка.

 В п.8 постанови КМУ від 01.06.2020 № 430 «Про затвердження порядку та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності» зазначений виключний перелік фізичних осіб, які можуть надавати послуги без проходження навчання, але склавши відповідний іспит з основ догляду.

 Після проходження навчання/перенавчання, протягом п’яти робочих днів, фізичні особи надсилають до уповноваженого органу копію довідки (встановленого зразка) про проходження навчання/перенавчання  про включення такої особи до переліку осіб.

  Особи, які потребують надання соціальних послуг з догляду на професійній основі, або їх законні представники, обирають фізичну особу, яка надає соціальні послуги з догляду на професійній основі з переліку таких осіб.

 Фізичні особи, які пройшли навчання, але не надавали послуг з догляду протягом трьох років з моменту його завершення, перед початком надання послуг повинні пройти повторне навчання або скласти іспит.

 Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі, призначається на строк надання соціальних послуг з догляду на професійній основі, визначений у договорі, і виплачується з дати укладання договору на підставі акта про надані соціальні послуги з догляду на професійній основі, за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У разі неподання акта в установлений строк, виплата компенсації припиняється.