Фото без опису   На виконання протоколу від 10.02.2022 №5 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Житомирській обласній державній адміністрації щодо африканської чуми свиней, в якій брали участь заступник голови Житомирської облдержадміністрації Градівський В.М. та начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Шпита О.О., райдержадміністрація інформує, що до Житомирської міської державної лікарні ветеринарної медицини надійшло повідомлення від завідуючого господарством ДУ «Житомирська виправна колонія №4» Поліщук С.С. про те, що в їх підсобному господарстві котре утримує свиней почався падіж в кількості 2 голів. Враховуючи вищезазначене Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Житомирській обласній державній адміністрації вирішила:

1. Визнати вогнищем спалаху африканської чуми свиней - підсобне господарство ДУ «Житомирська колонія №4», оголосити його не благополучним пунктом та встановити карантин.

2. Визначити зоною захисту - територію в радіусі 3 км від епізоотичного осередку м. Житомира.

3. Визначити зоною спостереження (нагляду) - територію в радіусі 5 км від зовнішніх меж зони захисту, в котру входить вся адміністративна територія м. Житомира та наступні населені пункти Житомирського району: Сонячне, Світин, Глибочиця, Слобода-Селець, Станишівка, Зарічани.

4. Об’єднаним територіальним громадам спільно із територіальними установами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області провести аналіз стану виконання заходів щодо профілактики АЧС визначених рішенням ДНПК при ОДА та необхідності вжити додаткових заходів до 25.02.2022 року.

5. Об’єднаним територіальним громадам - через засоби масової інформації, шляхом бесід, розповсюдженням друкованих листівок, забезпечити проведення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо небезпеки африканської чуми свиней та на основі заходи щодо профілактики даного захворювання протягом року.

   Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Житомирській ОДА від 10.02.2022 року №5 було розроблено «План Заходів».

  ПЛАН ЗАХОДІВ щодо профілактики африканської чуми свиней у зв’язку її спалахом захворювання в ДУ «Житомирська виправна колонія №4» за адресою проспект Незалежності 172, м. Житомир, Житомирська область з метою недопущення розповсюдження захворювання на інші території. 

1. Провести аналіз стану виконання заходів щодо профілактики АЧС визначених рішенням ДНПК при ОДА та необхідності вжити додаткових заходів до 25.02.2022 об’єднананим територіальним  громадам.

2. Проводити роз’яснювальну роботу щодо дій населення задля недопущення виникнення АЧС та першочерговість дій в разі захворювання/загибелі свинопоголів’я, шляхом розміщення інформаційних матеріалів в засобах масової інформації, розповсюдження листівок/пам’яток. Особливу увагу в даному питанні приділити місцям торгівлі живими тваринами та продукцією тваринництва.

 3. Вжити заходів по недопущенню стихійної торгівлі домашніми тваринами та м’ясопродуктами на території області.

                                                                        Т.в.о. голови райдержадміністрації

                                                                        Олександр ХОМИЧ