Фото без опису   Про опіку та піклування, їх завдання, органи, що цим займаються та коло осіб, які потребують опіки та піклування розповідає завідувач сектору Брусилівське бюро правової допомоги Юрій Ободзінський.

     Насамперед розглянемо питання поняття опіки та піклування та завдання, які ними встановлюються  для забезпечення прав, як майнових, так і немайнових та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть виконувати свої права та обов’язки.

   Поняття опіки та піклування.

Опіка встановлюється над малолітніми особами: сиротами або позбавленими батьківського піклування та фізичними особами, які законним чином визнані недієздатними, тобто дітьми, які не досягли чотирнадцяти років. На відміну від опіки, піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, віком від чотирнадцяти до 18 років та фізичними особами цивільна дієздатність яких обмежена.

Опіка та піклування встановлюються рішенням суду. Також опіка та піклування можуть встановлюватися органом опіки та піклування, крім опіки, яка здійснюється рішенням суду, над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначення опікуна за поданням органу опіки та піклування, та рішенням суду про встановлення піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності й призначення піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

  Які органи мають необхідні повноваження, їх права та обов’язки щодо здійснення опіки та піклування?

Законодавцем надано вичерпний перелік органів, які здійснюють опіку та піклування – районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських та селищних рад.

  Визначення встановлення місця опіки або піклування.

Опіка або піклування можуть встановлюватися за місцем проживання опікуна або піклувальника. Необхідно зауважити, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю, та призначена за її письмовою заявою.

Необхідно звернути увагу на питання перебування фізичної особи у відповідних закладах: навчальному закладі; закладі охорони здоровя або закладі соціального захисту населення, та над ними не встановлено опіку чи піклування, не призначено опікуна чи піклувальника. У цьому випадку опіку або піклування над нею здійснює цей заклад, за місцем його розташування.

  Права та обвязки опікуна та піклувальника.

Опікун зобовязаний дбати про підопічного, включаючи створення йому необхідних побутових умов та забезпечення його доглядом та лікуванням. Відносно малолітньої дитини дбати про її виховання, навчання та розвиток, вчиняти правочини від імені та в інтересах підопічного, крім передання майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування за договором позички, та дарування від імені підопічного, захист його цивільних прав та інтересів.

  Про порядок звільнення опікуна та піклувальника.

Звільнити опікуна чи піклувальника може суд, який його призначив, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від даних повноважень. Дана заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.