Фото без опису  З 1 лютого розпочинається дослідна експлуатація ЄІССС у Житомирській та Рівненській областях.

  Сьогодні представники Житомирської та Рівненських областей почали навчання для запуску дослідної експлуатації Єдиної інформаційної системи соціальної сфери.

 «Для громадян це доступність і швидкість. Це дає змогу відійти від паперових документів, безлічі копій та уникнути банальних хвилювань, що спливає термін дії будь-якої довідки. Люди зможуть бачити та контролювати всю інформацію про себе щодо соціального захисту в особистому електронному кабінеті. Замість 1.5 місяці очікування соціальної допомоги людина зможе її отримати за декілька днів.

  Для громад це впорядкування здійснення соціальних виплат та верифікація їх одержувачів, а також забезпечення електронного обміну інформацією між державними органами. Замість 10+ різних не пов’язаних між собою реєстрів буде єдина інформаційна система, в якій легко навчитися працювати та надавати будь-яку послугу за одним алгоритмом.

  Найближчими роками до системи увійдуть усі види соціальних виплат – від пенсій та субсидій до виплат по малозабезпеченості і допомоги по безробіттю.

 До неї також будуть включені всі 125 адміністративних послуг соціального характеру. Тобто, ми вперше на практиці реалізуємо принцип єдиного соціального вікна, » — пояснила Марина Лазебна.

 Цифрова трансформація соціальної сфери сприяє спрощенню процедур оформлення тих чи інших видів соціальної підтримки, надає більше можливостей зробити це дистанційно, без відвідування установ, створюються умови для людей, щоб цей процес був для них максимально комфортним.

 Наразі вже включено 6 допомог до ЄІССС:

* державна соціальна допомога особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю;

* допомога на дітей одиноким матерям;

* допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

* державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям;

* допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною

* допомога при усиновлені дитини.

  І вже до кінця року їх буде 34.

 У 1 кварталі 2022 року буде проведене навчання для всіх органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення Житомирської та Рівненської областей.

 Також планується додаткове навчання та підтримка з боку Державного підприємства «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України».

 «Це дійсно історична місія: побудувати систему, яку за 30 років ще не вибудовували.

  Для нас як для держави вкрай важливо навести порядок. ЄІССС одразу зробить прозорим соціальний бюджет і ми зможемо його контролювати, а з цим у нас з’явиться більше можливостей допомагати і таргетувати ті соціальні групи, які від нас очікують допомоги,» — нагалосила Марина Лазебна.

Довідково:

 Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС) надасть можливість кожному громадянину, який потребує соціальної підтримки, швидко отримати будь-який вид допомоги через фронт-офіс в територіальній громаді та ЦНАПі, або через електронні сервіси Порталу «Дія». Основою ЄІССС є Єдиний соціальний реєстр (ЄСР), в якому сконцентрована інформація про кожного, хто має право, отримує чи колись отримував будь-який вид державної соціальної підтримки.