Фото без опису  Все найкраще, що є на Землі, починається із сім’ї. Без неї, як без природи, людство обійтися не може. «З родини йде життя людини»- говорить народна мудрість. Тут дитина робить перші кроки, звідси вона виходить у широкий світ. У сім’ї вона навчається любові і добра.

  На жаль, не всім дароване таке щастя. Відсутність батьківського тепла, маминої колискової  пісні на ніч, іграшок та подарунків на свята, іменини від рідних- усе це є життям дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, тих,- для кого домівкою стала інтернатна установа. Але є альтернатива закладам інституційного догляду: це  сімейні форми виховання-дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, опіка та піклування, патронатні вихователі, усиновлювачі. В останні роки в Україні ці форми виховання набирають все більшого розмаху, оскільки розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено Стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на період до 2026 року.

 Брусилівська селищна рада ще минулого року включилась у процес деінституалізації.  Рішенням Брусилівської селищної ради від 16 грудня 2020 року № 55 затверджено Перспективний план розвитку послуг щодо забезпечення законних прав та інтересів дітей у Брусилівській селищній територіальній громаді на період до 2026 року.  Головна мета цього важливого документу – забезпечити права дітей та сформувати таку систему, що дасть змогу дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування на проживання, догляд і виховання в сімейних формах виховання.

  Станом на 1 листопада цього року у Брусилівській селищній територіальній громаді функціонують три дитячих будинки сімейного типу (Хомутець, Ставище, Водотиї), 5 прийомних сімей, дві з яких створені  у 2020-2021 роках, та 38 сімей опікунів/піклувальників. Прикладом для наслідування є батьки –вихователі дитячих будинків сімейного типу- Тарасюк Сергій і Тарасюк Наталія, Гомонюк В’ячеслав і Гомонюк Ольга, Слободенюк Любов. В добрі і любові виховують дітей прийомні батьки Наталія Старченко і Компанець Максим (Брусилів) Яременко Тетяна і Яременко Віктор (Брусилів), Малярчук Марія і Бутрик Василь (Хомутець), Стахів Наталія  і Стахів Максим (Осівці, Ольшанський Сергій   і Ольшанська Юлія. У повній мірі забезпечують права дітей опікуни та піклувальники.

  Брусилівська селищна рада, відділи та установи, які забезпечують соціальний захист дітей, дотримання їх прав та обов’язків, надання якісних соціальних послуг,  щоденно працюють над розвитком сімейних форм виховання. Для цього використовуються різні методи, зокрема, розміщення інформацій, матеріалів у засобах масової інформації, проведення індивідуальних бесід у сім’ях, які можуть бути потенційними батьками-вихователями, зустрічі у трудових колективах, тощо. Нехай і  ця публікація стане поштовхом для тих, хто готовий в своїх домівках стати батьками-вихователями  для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, доглядати за дітьми, що потребують захисту  і стати патронатними вихователями. Вам гарантовані державою заробітна плати, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка:

1)якщо ви маєте досвід виховання власних дітей, проживаєте на спільній житловій площі на території Брусилівської селищної територіальної громади, маєте час і любите працювати з дітьми, то сімейний патронат- це те, що вам потрібно і що потрібно дітям, які опинились у складних життєвих обставинах. Пропонуємо вам роботу. Перевага сімейного патронату в тому, що він спрямований  на захист дітей, які ще статусу сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування не мають. Тобто патронатні вихователі працюють на випередження, щоб дитина такий статус  не отримала ніколи. Патронатні батьки займаються з дітьми, яких помістили у патронатну сім’ю, а в цей час фахівці із соціальної роботи  повинні працювати з батьками цих дітей, надавати їм соціальні послуги для виходу із ситуації, в яку потрапила сім’я. Патронатний вихователь здійснює догляд, виховання дітей, несе відповідальність за їх життя та здоров’я. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 (для чоловіка), які проживають на спільній житловій площі, пройшли курси підготовки. Грошове забезпечення патронатного вихователя: соціальні виплати патронатному вихователю-2,5 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. З 1 січня 2021 року така соціальна допомога становить для дітей віком від 0 до 6 років-3842 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років- 4790 грн. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівнений до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи (з 1 січня 2021 року – 113590 грн.). Також установлено систему надбавок у розмірі 10% за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної. Таким чином мінімальна сума грошового забезпечення в місяць може складати понад 15 тисяч грн.;

2)прийомна сім’я- сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування перебувають у прийомній сім’ї до досягнення 18- річного віку,  а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі –до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. Створити прийомну сім’ю можуть повнолітні та працездатні особи. Прийомні батьки отримують гарантовані державою виплати: допомогу на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування за принципом «гроші ходять за дитиною» на кожну дитину. Це 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю- 3,5 прожиткових мінімуми. Прийомним батькам гарантується і відповідна оплата праці;

3) для створення дитячого будинку сімейного типу батькам-вихователям надається житло-обладнаний індивідуальний житловий будинок за нормами, встановленими законодавством, та щомісячне матеріальне забезпечення.

  Якщо ви небайдужі до долі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, не дайте їм змоги потрапити в сиротинці, станьте батьками-вихователями, прийомними батьками, патронатними вихователями, усиновлювачами. Щоб дізнатись більш детально  про сімейні форми виховання, перелік  необхідних документів, про те, як  пройти навчання, звертайтесь до служби соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради за адресою: смт Брусилів, вул. Митрополита Іларіона, 40. Телефон служби-3-03-02.

 

 

                                                                          Валентина Мазуренко,

                                                                          директор КУ «Центр

                                                                          надання соціальних послуг»

                                                                          Брусилівської селищної ради