Реформа системи соціальних послуг є найважливішою у сфері соціальної політики за останні 10 років, адже на відміну від інших механізмів соціального захисту (пільги, житлові субсидії, виплати, соціальні допомоги) реально може допомогти людині подолати або мінімізувати наслідки складних життєвих обставин. Коли ми чуємо слова «соціальні послуги», то дехто може їх ототожнити із оформленням житлової субсидії, допомоги при народженні дитини, отриманням довідок. Проте соціальні послуги це зовсім інше. Задоволення потреб людей, які опинились у складних життєвих обставинах, у соціальних послугах є одним з ключових завдань діяльності системи надання соціальних послуг. Метою цих завдань  є розв’язання життєвих проблем, від яких потерпають особи/сім’ї чи певні соціальні групи, профілактика негативних соціально-економічних явищ, запобігання виникненню складних життєвих обставин, створення таких умов, що сприятимуть розв’язанню життєвих проблем. Діяльність КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради якраз і спрямована на вирішення цих питань.

            На території Брусилівської селищної територіальної громади функціонує 11 старостинських округів. В кожному  з них працюють фахівці із соціальної роботи відділення соціальної роботи центру надання соціальних послуг. Фахівець із соціальної роботи - це перший помічник особи/сім’ї, які  в силу різних причин опинились в складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати. Фахівець прийде до такої особи/сім’ї, визначить їх індивідуальні потреби, складе відповідний акт, допоможе у оформленні документів, необхідних для надання соціальних послуг. При прийнятті позитивного рішення про отримання особою/сім’єю тих чи інших соціальних послуг фахівець із соціальної роботи  надає їм відповідні соціальні послуги. Кількість відвідувань залежить від визначених потреб. Для подолання складних життєвих обставин осіб/сімей фахівець із соціальної роботи при потребі залучає до співпраці працівників медицини, освіти, правоохоронних органів, установ соціального захисту, центру зайнятості та ін.

    Як налагоджена робота фахівців із соціальної роботи, які надають соціальні послуги на території Приворотського та Новоозерянського старостинських округів,  про проблеми та шляхи їх вирішення, співпрацю із соціальними партнерами, йшлося на робочій нараді, проведеній у селі Привороття 17 вересня за участю директора КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради Валентини Мазуренко, завідувача відділенням соціальної роботи Валентини Невмержицької та фахівців із соціальної роботи Тетяни Ковальчук, Тетяни Барсук, Олени Зінчук.  Подібні наради будуть проведені невдовзі на території інших старостинських округів.

 

                 Валентина Мазуренко, директор КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради.