З 21 по 28 серпня начальник відділу соціального захисту Брусилівської селищної ради  Марія Шарамко, директор Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради Валентина Мазуренко у складі делегації з Житомирщини - голів Глибочицької та Курненської сільських рад, заступника голови Радомишльської міської ради та керівників установ соціальної сфери здійснили навчальний візит до Польщі. Його організував Фонд Міжнародної солідарності, що фінансується програмою польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні. Впродовж тижня було відвідано 5 гмін, що розташовані у Мазовецькому та Підляському воєводствах: місько-сільську гміну Тлущ, міські - Кобилка та Пшасниш, сільську-Соколи  та Вишковський повіт.

          Кожен навчальний день був насиченим та корисним, збагачений інформацією про соціальний захист, соціальну допомогу в Польщі, соціальну роботу з сім’ями, особами, дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах. Велика роль тут відведена реабілітації осіб з інвалідністю. У кожній з відвіданих гмін діють для осіб похилого віку «університети третього віку, будинки сеньора (так у Польщі називають осіб старшого покоління), заклади денної підтримки допомоги дитині і сім’ї, будинки дитини, мультидисциплінарні команди у справах протидії насильству в сім’ї,  будинки самодопомоги. До кривдників застосовується «блакитна карта», діє сімейний суд. У гміні Соколи, зокрема, діють два заклади для осіб з інвалідністю- дитячий реабілітаційно-навчально-виховний центр у поселенні Перка Карні та заклад професійної активізації у Кшижево, де особи з інвалідністю  працюють у готелі, на конюшні, в ресторані.

            У Польщі дуже активною і поширеною є волонтерська діяльність, чого бракує у нас, і на що треба звернути особливу увагу. А громадські формування беруть на себе відповідальність за роботу шкільних закладів. Всі пожежні частини є добровільними і присутні у кожній, навіть найменшій гміні. Вони ж беруть участь у зрізанні дерев, прибиранні територій. Всі заклади соціального захисту включаються до написання грантових проєктів  Євросоюзу. Вагома роль відведена бібліотекам. Але їх кількість обмежена. На гміну-одна, дві. Вони ж не просто бібліотеки, де видають книги, а культурні центри, місце проведення різноманітних заходів, лекторіїв, діяльності «університетів третього віку», дискусійних клубів, зустрічей з літераторами, програм для дітей.

            Фонд міжнародної солідарності в Україні  діє з 2012 року. У фокусі його уваги-підтримка місцевого самоврядування та реформи децентралізації, підтримка  об’єднаних територіальних громад, в тому числі у сфері надання соціальних послуг.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

 

                 Валентина Мазуренко, директор КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради.