Брусилівський район розпочинає свою новітню історію з 1990 року. З цього часу розпочинає свою діяльність і відділ соціального захисту населення Брусилівської районної ради у складі якого функціонувало відділення соціальної служби. Через п’ять років на базі цього відділення створено територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів і самотніх непрацездатних громадян з відділенням соціальної допомоги на дому. До грудня 2016 року територіальний центр двічі змінював свою назву та засновників і мав лише два структурних підрозділи. 

            Січень 2017 року. Новостворена Брусилівська  об’єднана територіальна громада після виявлених потреб жителів населених пунктів та з метою їх надійного соціального захисту приймає надзвичайно важливе рішення: створити Комунальну установу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг»  Брусилівської селищної ради. За період з 19 січня 2017  по цей час установа досягла найбільшого за всю історію  Брусилівського району розквіту. Сьогодні- це комплексний заклад з п’ятьма відділеннями та службою з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату. Коротка характеристика кожного підрозділу:

             1.Відділення соціальної роботи.  У штаті відділення 15 фахівців із соціальної роботи,  які разом з керівником відділення здійснюють заходи щодо

-виявлення та обліку сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги;

-соціальної та/або психологічної підтримки учасників антитерористичної операції/ООС та внутрішньо переміщених осіб, організації надання їм допомоги з урахуванням визначених потреб;

-соціальної та психологічної адаптації дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа з метою підготовки до самостійного життя;

-соціального супроводження прийомних, опікунських сімей та дитячих будинків сімейного типу;

- соціальний патронаж осіб, які відбували покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк;

-впроваджують нові соціальні технології, спрямовані на недопущення, мінімізацію чи подолання складних життєвих обставин;

-узагальнюють  та готують інформаційно-аналітичні матеріали щодо проведеної соціальної роботи, які подають обласному центру соціальних служб  та Брусилівській селищній раді. Це далеко не повний перелік  повсякденної напруженої роботи відділення.       Головна ж  мета  їх роботи- спрямувати зусилля на запобігання  потрапляння осіб/сімей в складні життєві обставини. Впродовж цього року у відділенні  соціальні послуги отримали 465 сімей, де є на вихованні 714 дітей.

     Брусилівська селищна рада у 2018 році своїм рішенням та прийнятою програмою за кошти ради забезпечує  восьми фахівцям із соціальної роботи здобуття вищої освіти за спеціальністю «соціальна робота» у ВНЗ Міжнародного університету розвитку людини «Україна».

         2. Відділення соціальних послуг за місцем проживання.

          Соціальні послуги у цьому відділенні отримують жителі всіх населених пунктів Брусилівського району, включаючи жителів Ставищенської сільської ради. У відділенні працює 19 соціальних робітників. У полі їх зору особи з інвалідністю, одинокі та одинокопроживаючі непрацездатні громадяни похилого віку, пенсіонери, які за станом здоров’я потребують нашої підтримки. Під опікою відділення 284 жителів району. Соціальні послуги вони отримують згідно державних стандартів на постійній основі.

          3.Служба з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

          В зв’язку з тим, що  серед жителів ради є чимала кількість осіб з інвалідністю, які пересуваються при допомозі крісел-колісних, мають проблеми з руховою активністю, рішенням сімнадцятої сесії Брусилівської селищної ради від 10 травня 2018 року № 537 в центрі надання соціальних послуг було створено службу з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та подані всі необхідні документи  до Міністерства соціальної політики України для отримання спецавтомобіля. Такий автомобіль селищна рада отримала 22 березня 2019 року в Києві в урочистій обстановці.   І вже через кілька днів, з 1 квітня, жителі ради почали отримувати безкоштовні соціальні послуги з перевезення. Вже 90 осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату,  скористались безкоштовними соціальними послугами з перевезення та вирішили свої справи  в  закладах, розташованих на території  селищної ради, обласного центру.

 

           4.Відділення соціальної реабілітації.

        Це ще одне, поряд із службою з перевезення, інноваційне відділення центру надання соціальних послуг. Мережа отримувачів соціальних послуг в цьому відділенні поки що незначна - чотири  населені пункти- Яструбенька, Ястребня, Дубрівка, Дивин, де працюють два фахівці з фізичної реабілітації. Та Брусилівська селищна рада надалі планує розширити надання таких послуг, щоб до них мали доступ жителі інших сіл. В полі зору фахівців з фізичної реабілітації, передусім, сім’ї, де є  діти з інвалідністю, особи з інвалідністю, вагітні жінки, особи похилого віку та ін.

           5. Відділення натуральної та грошової допомоги.

          Завдяки тісній співпраці установи  з кількома благодійними організаціями, а саме: Міжнародний БФ «Відкрите серце»; ГО «Милосердя» м. Житомир; БО «Комплексний заклад соціального захисту для осіб, які потрапили у складні життєві обставини», учбово-виробничий центр, заснований на власності Житомирської асоціації інвалідів; Малинська районна БО «Захист дітей Чорнобиля», а також підприємцями, які здійснюють діяльність на території Брусилівської селищної ради, 800 жителів ради отримали гуманітарну допомогу. 95 жителів отримали у відділенні платні  соціальні послуги. Це послуги з виконання господарських робіт- скошування трави, обробітку замельних ділянок, розпилювання дров, їх перенесення та ін.

 

          За підсумками 2018 року практика   Брусилівської селищної ради у сфері надання соціальних послуг асоціацією ОТГ України  була визнана однією з кращих. Із 7 по 12 жовтня 2018 року директор установи Валентина Мазуренко у складі делегації  від Житомирської, Волинської та Львівської областей – 16 представників об’єднаних територіальних громад, департаментів праці, за участю працівників обласних центрів розвитку місцевого самоврядування та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»  взяла участь у навчальному візиті до Любліна та довколишніх гмін Люблінського воєводства (Польща). Мета візиту-обмін досвідом та кращою практикою у сфері надання соціальних, освітніх та інших послуг на місцевому рівні.

   В ході децентралізації повноваження з надання соціальних послуг передаються з центрального рівня на місцевий, тобто з максимальним наближенням до їх отримувачів та дотриманням державних стандартів. Завдання установи-вселити в людей надію та віру в добро і милосердя, в те, що всі ми єдина сім’я під назвою-Брусилівська селищна рада, що кожен  житель громади повинен реалізувати ще й  власний потенціал та, будучи відповідальним членом громади, здійснювати вплив на процеси функціонування й постійне вдосконалення сфери надання  соціальних послуг. 

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 Валентина МАЗУРЕНКО, директор КУ Центр надання

соціальних послуг» Брусилівської

селищної ради