Фото без опису   Актуальним є питання щодо переходу права власності на земельну ділянку у разі набуття громадянином права на жилий будинок. Якщо набуто право власності на жилий будинок, що перебував у власності, або користуванні іншої особи, то у цієї особи припиняється право власності користування  земельною ділянкою на якій перебуває даний жилий будинок. Тобто особа, яка набула права власності на жилий будинок, розміщений на земельній ділянці, яка перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій розміщений жилий будинок, без зміни її цільового призначення.

   Жилий будинок, який розміщений на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то  особі, що придбала жилий будинок, переходить право користування земельною ділянкою, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

   Якщо право власності переходить від однієї особи до іншої за договором довічного утримання, то право на земельну ділянку переходить на умовах на яких вона належала попередньому власнику.

  Коли право власності на жилий будинок набуто кількома особами, то вони мають право на земельні ділянки пропорційно до набутих часток на жилий будинок.

   Важливою умовою договору, що передбачає набуття права власності на жилий будинок є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить набувачу жилого будинку.

    Коли набувається право власності на жилий будинок  (крім багатоквартирного),  який розташований на землях державної або комунальної власності, що перебувають у користуванні іншої особи, то площа земельної ділянки не може бути меншою, ніж максимальний розмір земельних ділянок відповідного цільового призначення визначених Земельним кодексом.

   Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095