Фото без опису    Що таке патронат?  Патронат над дитиною - тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

  Основні обов'язки патронатного вихователя - виховувати дитину у своїй сім'ї, забезпечити її житлом, одягом, харчуванням, створити дитині умови для навчання, фізичного і духовного розвитку, захищати права та інтереси дитини. Патронатний вихователь виконує свої обов'язки платно.

  Соціальні виплати патронатному вихователю – 2,5 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Так, з 1 січня 2020 року така соціальна допомога становить для дітей віком від 0 до 6 років 4447,50 грн. (1779х2,5), а для дітей віком від 6 до 18 років – 5545 грн. (2218х2,5). Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи (з 1 січня 2020 року – 10510 грн.). Також установлена система надбавок у розмірі 10% за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної. Таким чином мінімальна сума грошового забезпечення в місяць може складати понад 14 тис. грн.(при влаштуванні однієї дитини в родину).

         До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в рідній сім’ї та є між собою рідними братами чи сестрами. Влаштування здійснюється за згодою законних батьків чи  інших  представників, окрім випадків  в  разі відібрання у них дитини, та за наявності загрози життю чи здоров’ю дитини. Також потрібна при цьому згода  рідних дітей (якщо наявні) патронатного вихователя.

     Максимальний термін перебування дитини  в сім’ї патронатного вихователя 6 місяців, а мінімальний – 3 місяці. На період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя за нею зберігаються ті права, які вона мала до влаштування: право на аліменти, пенсію, відшкодування по втраті годувальника, інші соціальні виплати тощо. Дитина  в сім’ї патронатного вихователя має право підтримувати особисті контакти із рідними батьками та іншими родичами, крім того, має інші права, визначені законодавством.

   Не будьте байдужими! Зробіть крок назустріч створенню патронату!  За детальною інформацією звертайтесь до відділення соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг»   смт. Брусилів, вул. Митрополита Іларіона 13, (приміщення старої аптеки ) та за тел. 3-03-45, 3-04-16.

 

 


 

  Валентина МАЗУРЕНКО, директор  КУ "Центру надання соціальних послуг" Брусилівської селищної ради