Рятувальники Брусилівщини закликають громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях!

Фото без опису

   З початку року на Житомирщині сталося вже 1129 займань сухої трави на загальній площі 2482 га, 3 людини загинуло. За останню добу в області виникло 31 пожежа в екосистемах загальною площею 82 га. 

   Гасити такі пожежі складно, адже висохла рослинність спалахує, мов факел, і полум’я поширюється зі швидкістю вітру. Також ускладнює приборкання таких пожеж і віддаленість джерел водопостачання (зокрема, водойм). І тоді, щоразу рятувальникам доводиться здалеку привозити воду пожежними автомобілями, а не безперервно подавати по рукавних лініях з розташованих поруч джерел водопостачання.

  На даний час для ліквідації масштабної лісової пожежі в Овруцькому районі задіяно особовий склад 6 державної пожежно-рятувальної частини (смт. Брусилів) Управління ДСНС у Житомирській області, в цілому задіяно 105 чоловік та близько 27 од. техніки. 

  Звертаючи увагу на ситуацію, що склалася, Управління ДСНС України у Житомирській області звертається до всіх громадян: ніколи не підпалюйте суху траву в лісі, на полі, городі, біля своїх будівель! Будьте обережні з джерелами відкритого вогню, із сірниками та цигарками. Якщо ви помітили невелике загоряння трави або тліючу підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум'я (ще потрібно почекати й переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову). Якщо пожежу не можете здолати самотужки – зателефонуйте до служби порятунку «101», повідомте про знайдений осередок загоряння і вкажіть точне місце.

  Тож, зважаючи на збільшення випадків виникнення загорянь у природних екосистемах, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях!

  Якщо ви помітили займання сухої трави, чагарників, лісових насаджень, або на сміттєзвалищах, негайно телефонуйте за номером «101».

   Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.