Фото без опису  За офіційними даними МОЗ в Україні станом на 10.00 год. 26.03.2020р. 156 лабораторно підтверджених випадків COVID – 19!  За останню добу було зафіксовано 43 нових випадки!!!

 

 

 

 Пандемія коронавірусу Covid-19 внесла корективи в життя багатьох людей і країн. Україна не стала винятком.

  Перші зміни деякі українці змогли відчути на собі ще 12 березня, коли уряд ухвалив рішення про введення карантину

  Але починаючи з 18 березня громадяни України почали жити у цілком новій реальності. Діє ще більш жорсткий карантин – зачинені торгівельно-розважальні центри, театри і кінотеатри, обмеження в громадському транспорті, зачинені метро в містах-мільйонниках та зупиняється міжміське та міжобласне пасажирське сполучення.

  Доповнила список вимог до карантину Верховна Рада, яка на рівні закону додала до рекомендацій, розроблених спеціалістами, покарання за його недотримання.

  Вал порад, рішень і вимог за останній тиждень був настільки значним, що багато хто може просто заплутатись в усіх методичках та інструкціях, розроблених владою.

За що "світять" штрафи та тюрма?

 Карати як штрафами, так і ув'язненням, можуть за порушення обмежень, встановлених для боротьби з інфекцією. І не лише з новим коронавірусом – йдеться про протидію й іншим хворобам.

 Під покарання можна потрапити загалом за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм. Встановлює їх спеціальний закон та інші рішення влади, в тому числі і місцевої.

 Зараз у країні до 24.04.2020р. оголошений карантин, який сам собою означає обов'язкову госпіталізацію хворих та ізоляцію тих, хто контактував із хворими.

 Країна вдалась і до інших обмежень, як-то закриття шкіл, кафе і ресторанів, ринків, культурних і розважальних закладів, обмеження руху транспорту, закриття кордонів та інші.

  Тож, якщо ви не дивлячись на заборону продовжуєте приймати клієнтів у власному закладі, одного дня можете прокинутись фігурантами кримінальної справи.

Як каратимуть за порушення правил карантину?

  Ці зміни – не тимчасові, вони залишаться з країною, якщо не будуть скасовані по завершенню епідемії Covid-19.

  • Адміністративна стаття: "порушення правил карантину".

Покарання: штраф у 17-34 тис. гривень для громадян та/або 34-170 тис. гривень для посадовців.

  • Кримінальна стаття: "порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням".

 Покарання: 17-51 тис. гривень штрафу / до 6 місяців арешту / обмеження волі до 3 років / позбавлення волі до 3 років; в тяжких випадках – 5-8 років тюрми.

 Ця стаття вже є у Кримінальному Кодексі, однак покарання за нею стане більш тяжким: у десять разів зросте мінімальний штраф та з'явиться можливість відправити людину до в'язниці, навіть якщо її дії не були смертельними для інших.

  Якщо ж злочин призвів до загибелі людей чи інших тяжких наслідків, покарання буде найсуворішим – від 5 до 8 років. Але ця норма була в законі і до змін.

 Як організувати харчування?

 Під час карантину будуть зачинені заклади швидкого харчування, кафе, ресторани, бари. 

  Проте продуктові магазини не закривають. 

 ТРЦ йдуть на карантин, але продуктові супермаркети, які в них розташовані, можуть працювати.

  Посилено обмеження для магазинів і аптек. З 25 березня там має бути не більш ніж 1 людина на 10 квадратних метрів.

  Якщо вас лякає скупчення людей або ви хочете уникнути черги, то варто знати, що доставка їжі кур'єром безпечніша, ніж перебування у крамниці. 

 Ви можете сплачувати безконтактно, а потім попросити залишити пакунки під дверима. Немає даних, що це унеможливлює ризики зараження, адже на поверхні картону вірус живе 24 години та до 3-х днів на пластиковій поверхні.

  Але з чисто логічної точки зору, це безпечніше, ніж перебування з іншими людьми у закритому приміщенні – руки та поверхні можна дезінфікувати.

Як безпечно вийти з дому на прогулянку, ходити за покупками, користуватись транспортом?

  Бути в карантині означає не покидати своєї домівки без нагальної потреби. Якщо вам треба вийти на вулицю, Всесвітня організація охорони здоров'я радить не підходити до людей ближче, ніж на 1 метр, а краще на 2 метри. 

  За твердженням CDC, тісним контактом точно можна вважати такий, який тривав декілька хвилин. Контакти до 1 хвилини можна вважати відносно безпечними.

  Тобто шанси заразитися, якщо людина просто пройшла повз вас, не високі.

   Користуйтесь цими рекомендаціями, якщо маєте покинути оселю. 

  Після відвідування громадських місць вкрай важливо мити руки з милом не менше 20 секунд. Якщо вода та мило недоступні, використовуйте антисептик з вмістом алкоголю не нижче 60%.

  Іншими словами, головне – соціальна ізоляція. Чим далі ви від людей, тим безпечніше для всіх. 

Як не поставити під загрозу інших людей?

 Хвора людина та людина на самоізоляції має залишатися вдома!!!. 

 Якщо у вас є симптоми ГРВІ, або ви відвідуєте магазини, аптеки, автозаправні станції, хворих в лікарні  обов'язково вдягайте хірургічну маску.    

 Це допоможе захистити інших людей.

 Також медична маска важлива для тих, хто піклується про хвору людину та необхідна  для медичних працівників.

 Маску необхідно часто змінювати. Якщо ви відчуваєте, що в середині вона волога – це ознака того, що її варто зняти та викинути. Бажано в смітник з кришкою, яка міцно закривається.

Як допомогти рідним, які підпадають під групу ризику?

  80% людей, які хворіють на Covid-19, переносять захворювання легко. У зоні ризику люди літнього віку та ті, хто мають проблеми зі здоров'ям, наприклад, цукровий діабет чи високий тиск. 

  Вони можуть важко перенести захворювання чи померти. 

  Як допомогти рідним не наражати себе на небезпеку? 

  Нещодавно CDC надав пацієнтам у зоні ризику наступні рекомендації:

  • запасіться продуктами;
  • перевірте, чи наявне все необхідне в аптечці;
  • тримайте соціальну дистанцію;
  • уникайте непотрібних мандрівок;
  • залишайтесь вдома так довго, наскільки це лише можливо;
  • часто мийте руки. 

Як прибирати вдома під час карантину?

  З того, що на сьогодні відомо, ризики заразитися на коронавірусну інфекцію вищі через респіраторні краплинки. Ризик зараження від поверхонь існує, хоча офіційно таких випадків зареєстровано не було. 

  Очищення та дезінфекція поверхонь вважається гарним методом профілактики COVID-19. 

 За останніми даними вірус може жити на поверхнях від декількох годин до декількох днів. Тривалість може залежати від матеріалу, з якого поверхня зроблена. 

    Як же очищати та дезінфікувати поверхні?

  • одягніть одноразові рукавички. Їх важливо викидати після кожного прибирання. Якщо у вас рукавиці багаторазового використання, то вони мають використовуватись лише для дезінфекцій проти COVID-19;
  • перед дезінфекцією, поверхні треба вимити мийним засобом або водою з милом;
  • для дезінфекції ви також можете використовувати розбавлений господарський відбілювач (5 столових ложок відбілювача на приблизно 3,5 літра води) або розчин, де вміст спирту не менше 70%;
  • для чищення килимів використовуйте засоби, які для них передбачені й доступні в крамницях;
  • після чистки виперіть килим згідно з інструкцією. Використовуйте під час прання максимальну температуру води, яка тільки можлива.

 

Окрім дотримання усіх рекомендацій та порад, перш за все варто не втрачати здорового глузду, не панікувати та не розпускати чуток.

Мийте руки частіше, займайтесь саморозвитком та любіть ближніх.

Здоров'я вам!