Фото без опису       Грип в Україні починає поширюватися зі страшною швидкістю. За даними Міністерства охорони здоров'я з 30 грудня 2019 року на грип та ГРВІ захворіли понад сто тисяч осіб, з них 65% - це діти. З кожним днем ця цифра зростає.

За даними МОЗ, пік захворюваності очікується в останній тиждень січня і, за попередніми прогнозами, від 5 до 6 мільйонів українців перехворіють грипом в цьому епідсезоні.

  Найнебезпечнішим штамом цієї зими вважається вірус грипу H1N1, який ще називають свинячим. Сама хвороба протікає важко, але основний ризик – це ускладнення, які виникають через неправильне лікування і пізне звернення до медиків.

З початку епідемічного сезону в Україні медики вже офіційно зафіксували смерть п'ятьох людей від ускладнень грипу. Ніхто з хворих не мав щеплення від грипу. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

  Троє померлих зареєстровано на Житомирщині, по одному на Тернопільщині та Запоріжжі. Ніхто із померлих не мав щеплення від грипу – інформують представники МОЗ.

  Упродовж останніх трьох тижнів в Житомирській області зареєстровано 17 лабораторно підтверджених випадків грипу – у мазку із зіву визначено вірус грипу А (H1N1) пандемічний.

Грип  має симптоми, подібні до ознак ГРВІ, але набагато небезпечніші:

 

раптовий початок хвороби;
головний біль;
ломота у м’язах та суглобах;
біль у горлі;
підвищення температури тіла до 38 °С і більше;
кашель;
в окремих випадках — блювота і пронос.

 

Як можна заразитися вірусом грипу:

передається повітряно-краплинним шляхом;

внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько 2 м).

 

  Нагадуємо, що найкраща профілактика грипу — це щорічна вакцинація. Пам'ятайте, що імунізація зменшує ймовірність захворіти на грип та ризики серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті від захворювання!

   Найкращий час для щеплення — напередодні сезону грипу. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Особливо необхідною вакцинація проти грипу є для представників груп ризику : медпрацівникам, учителям, дітям віком до п’яти років, вагітним, літнім людям віком від 60 років, людям із хронічними захворюваннями, із надлишковою вагою та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Щоб дізнатися як пройти вакцинацію від грипу зверніться до свого сімейного лікаря.

 

Загальні рекомендації як не захворіти на грип:

уникайти контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
часто провітрю
вати приміщення;
часто ми
ти руки з милом;
не торкайт
ися очей, носа або рота немитими руками;
прикрива
ти ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
повноцінно харчу
ватися, висипайтися.

 

   Отже, слід зрозуміти, що грип лише на перший погляд здається безпечною хворобою. Насправді, це досить серйозне захворювання. Воно знижує імунітет людини, і тоді людський організм стає досить слабким та безсильним проти зовнішніх загроз??

   Якщо вчасно не звернутися за допомогою до лікарів, то це може призвести до складних наслідків. А інколи й до смерті!
 Тому при перших проявах захворювання потрібно не займатися самолікуванням, а одразу звернутися за допомогою до фахівців!

 

 

Інфекціоніст   Л. Лозко