До Брусилівського бюро правової допомоги звернулася Тетяна Цюпа (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань – прим. автора). Жінку цікавило чи обов’язково вносити зміни до паспорта, якщо змінилась назва вулиці, де вона зареєстрована та постійно проживає. Консультацію, в межах проекту «Я маю право», надали фахівці Брусилівського бюро правової допомоги.


      Обов’язку особи звертатися до органів реєстрації для внесення таких відомостей до документів законодавством не передбачено.
Відповідно до положень статті 6 Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено, що у разі прийняття рішення про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць, зміни в адміністративно-територіальному устрої на підставі відповідних актів вносяться зміни до реєстру територіальної громади, із збереженням попередніх даних, із подальшим внесенням цієї інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку. Зазначені відомості за бажанням особи вносяться до документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування.

       Для того щоб внести зміни до паспорта, якщо особа вирішила це зробити, необхідно звернутися до відповідного органу реєстрації, які наділені повноваженнями у сфері реєстрації місця проживання/перебування та зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб.
Якщо паспорт громадянина України виготовлено у формі
ID-картки, то територіальні підрозділи ДМС з використанням засобів відомчої інформаційної системи ДМС здійснюють внесення інформації про реєстрацію місця проживання або місця перебування особи до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт.
    Також законодавством передбачена видача особі за її вимогою довідки про реєстрацію місця проживання або місця перебування органами реєстрації, які наділені повноваженнями у сфері реєстрації місця проживання/перебування та зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб.

       Виникли питання? За юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».


Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

Фото без опису