Фото без описуПопереду новорічні та різдвяні  свята, отже,  незабаром   у всіх дорослих постане питання: яку ж обрати іграшку у подарунок дітям чи онукам? Дехто поспішатиме до магазинів, аби придбати  прикраси для ялинки та новорічного декору помешкання.  На сьогоднішній день, в торгівельній мережі відмічається надзвичайне розмаїття дитячих іграшок та новорічних прикрас. Але чи вся ця продукція безпечна? Чи можна її використовувати без шкоди для здоров’я?

 Спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ ДПСС в Житомирській області пропонують до уваги  10 правил, яких необхідно дотримуватись при купівлі дитячих іграшок:

  1. Матеріал іграшки – це перший критерій при виборі пластмасової іграшки. Яскраві, красиві, легко миються – в таких іграшок маса переваг. Але недоліки неякісної  пластмасової  іграшки суттєво переважають  її плюси. Безпечна пластмасова іграшка повинна бути прохолодною і твердою на дотик. М’якість пластмасі додають фталати та інші шкідливі складники. Натуральні матеріали (хутро, шкіра)  дозволяється для виробництва іграшок та ігор дітей, віком старше 3-х років. Перед купівлею понюхайте іграшку. Якщо від неї відчувається різкий неприємний запах, ймовірно, в її складі є небезпечні хімічні складники (фталати, толуол, фенол, формальдегід, полівінілхлорид та ін.), постійний контакт з якими може призвести до проблем зі здоров’ям Вашої дитини (порушення в роботі печінки, нирок, алергічні реакції тощо).

2.Розмір іграшки - для того, щоб іграшка була корисною для дитини, вона повинна відповідати віку і розміру дитини. Для маленької дитини небезпечні як надто великі і важкі, так і надто маленькі іграшки. Вікові обмеження на упаковці або етикетці іграшки це дуже важлива інформація для забезпечення безпеки дітей. Звертайте на це увагу!

3. Шви м’якої іграшки - вибираючи м’яку, іграшку звертайте увагу на якість швів. Зашиті абияк іграшки, з яких звисають нитки, а зі швів видно наповнювач – краще не купувати.

4. Наповнювач іграшок - поролон, синтапон чи гранули? Краще купувати іграшки з наповнювачем, який легко піддається миттю, пранню, швидко висихає, не висипається при користуванні, не має стороннього запаху та не виділяє в повітря шкідливі речовини.

5. Краї  і кути - перед купівлею іграшки, огляньте її на наявність подряпин, сколів та тріщин. В дитячих іграшках не має бути гострих кутів і гострих деталей, бо дитина може ними травмуватись.

6. Кріплення деталей іграшки -  купуючи іграшку для дитини, не забувайте про те, що більшість маленьких діток розбирають свої іграшки на частини,  «пробують їх на зуб». Переконайтесь, що всі деталі іграшки закріплені надійно.

7. Шнурівки, бантики, мотузочки – не купуйте іграшки з надто довгими елементами, або зніміть їх перед  тим, як давати дитині. Зовсім маленькі діти можуть заплутатись в цих деталях.

8. Шумовий ефект – діти, зазвичай, дуже люблять іграшки зі звуком: ляльки, телефони, машинки. Але більшість неякісних іграшок мають  недопустимо високий для дитячого вуха рівень шуму (рівень звуку, що  утворюється іграшкою, грою в приміщеннях – не повинен бути більше 65 дБА,  для  гри на відкритому повітрі – не більше 75 дБА).

9. Місце покупки – неякісні або небезпечні дитячі іграшки можуть продаватися і у великих спеціалізованих магазинах. Але шанс купити таку іграшку там суттєво нижчий, ніж, наприклад, в ринкових палатках або в «неофіційних» магазинчиках. До подання товарів у торгівельну залу, повинна бути проведена його підготовка до продажу: розпакування, перевірка цілісності індивідуальної упаковки, пломб підприємства-виробника, наявність маркувальних даних щодо якості, перевірка наявності інструкцій з експлуатації, технічних паспортів, гарантійних талонів, комплектність, перевірка роботи в дії тощо. Здійснюючи продаж товарів вітчизняного та іноземного виробництва, працівники суб’єкта господарювання зобов’язані надати споживачам повну необхідну достовірну інформацію про товар.

         10. Супровідні документи – завжди звертайте увагу на етикетку і упаковку іграшки.  По-справжньому безпечною можна вважати таку іграшку, на якій вказані: матеріал, з якого вона виготовлена, країна-виробник, вікові обмеження, відповідність нормативно-технічній документації (ДСТУ), висновку санітарно-епідеміологічної експертизи тощо, які підтверджують дозвіл на продаж даної іграшки.

Забороняється продаж товарів, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, на яких не зазначено термін придатності, або зазначено з порушеннями вимог нормативних документів, товари, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема, які засвідчують їх якість та безпеку.

Фото без опису

         Додатково  хочемо звернути Вашу увагу напередодні новорічних свят на основні правила, яких необхідно дотримуватись при купівлі новорічних прикрас:

-   Новорічні прикраси не повинні виділяти різкого, неприємного запаху;

-   Фарба та блискітки на поверхнях виробів повинні бути стійкими, не фарбувати та не прилипати до рук, не обсипатися;

- Кріплення та затискачі повинні бути надійними, не призводити до легкого розбивання  виробу,  можливості травмування, спричиняти виникнення пожежі при використанні електричних гірлянд;

-  Перед купівлею електрогірлянди необхідно обов’язково перевірити - виріб, після його включення в електромережу, не повинен помітно нагріватися, розповсюджувати різкий неприємний запах горілого чи хімічної речовини;

-   Якісна іграшка не може коштувати надто дешево, безпечніше купувати новорічні прикраси виготовлені з натуральної екологічно чистої сировини, так звані, еко-іграшки.

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Будьте уважні при виборі іграшок для Вашої дитини

та при купівлі ялинкових прикрас!

Бережіть своє здоров’я!

Нехай нові придбання завжди приносять Вам та Вашим дітям

тільки радість і позитивні емоції!