На черговому засіданні літературно-мистецького любительського об’єднання «Жива вода», яке вела його керівник Л.М.Філоненко, були представлені творчі жителі Брусилівщини. Присутні на засіданні мали можливість побачити прекрасні вироби майстринь – вишивки Черенко Р.М. з Хомутця  та вироби з бісеру Петухової С.М. із Морозівки, послухати вірші самодіяльної поетеси Блощицької В.І. з Озір та пісню В.Цоя у виконанні Максима Мельника, учня Брусилівської ДМШ, почути про новинки періодики Брусилівської районної бібліотеки ім.Г.М.Ткаченка. Кожного разу, спілкуючись із талановитими людьми, переконуєшся, що доля кожного із них дуже цікава і непроста, а розраду для душі кожен  знаходить у вишивках, випалюванні, різьбленні, малюнках, поезії, піснях… І наші героїні- тому підтвердження.

      Черенко Р.М. має 81 рік, переселилась із м.Поліське Київської області (в цьому місті після Чорнобильської аварії вже ніхто не живе) в с.Хомутець. На батьківщині вона працювала на швейній фабриці, допомагала молодшим колегам освоювати навички крою і шиття, і це дуже знадобилось  в скрутні часи, коли працювала в Хомутці і дояркою, і на буряках, адже могла пошити одяг, відремонтувати зіпсовані речі не тільки для своєї родини, а й для сусідів та знайомих. У вишиваних блузках красуються внучки Раїси Михайлівни, вишивані сорочки, блузки, серветки та рушники є в Канаді, Білорусії, в Тюмені, по багатьох містах України, її роботи неодноразово представлялися на виставках в Брусилові, Житомирі і Львові, бо кожна вишивка- це справжній витвір мистецтва, і наші земляки мають можливість придбати її  вишиванки щонеділі на Брусилівському ринку.

       В останні роки дуже популярним стає вишивка бісером  картин та ікон, рушників, скатертин та одягу, це дуже клопітка і тонка робота, і  не кожен може займатися цим. А от Петухова С.М. творить із різнокольорових бісеринок чудеса- вона виготовляє  жіночі прикраси- ґердани, пояси, намисто, сережки та багато інших неповторних виробів, які підкреслюють неповторність жіночої краси. Свої роботи вона щедро дарує подругам і родичам, до речі- кожна прикраса не повторюється, адже майстриня має дуже творчу натуру і до кожного виробу підходить з фантазією. У вільний від роботи  (а працює Світлана Михайлівна в Морозівській школі), домашніх клопотів  та репетицій і виступів на концертах час вона займається бісероплетінням, яке приносить задоволення, а іноді і матеріальну підтримку для родини.

     

     Брусилівщина вже має  поетів і прозаїків, які вже  відомі не тільки у нас, а й по всій Україні- це Григорій Ткаченко і Володимир Савченко, Олексій Опанасюк і Олександр Крохун.  Ми мали можливість познайомитися з творами Василя Сташука і Бориса Пугача, Лариса Філоненко і Валентини Васьковець, Анжели Гаврилюк, Юрія Кочубея та Іванки Торбенко, адже вони неодноразово були учасниками засідань нашої «Живої води». А на останньому засіданні звучали поезії Валентини Іванівни Блощицької, кожна з яких оспівує красу рідного краю, любові до України і до своєї родини. Працювала наша героїня зоотехніком в місцевому колгоспі, в Озерській сільській раді, і вже 15 років- контролером Брусилівського РЕМ.  Серед домашніх клопотів і робочих буднів знаходить Блощицька В.І.  час і для участі в культурно-масових заходах, адже вона є активним учасником аматорського колективу «Чисті криниці» Озерського СБК, постійною ведучою і сценаристом  концертів в сільському Будинку культури, а вірш про Озера став пісенним гімном села.   Краса навколишньої природи, турботи про родину, небайдужість до життя українців, до  подій в нашій державі виливаються поетичними рядками. Щемний біль і сльози з’являються на очах поетеси, коли читає вірші про найдорожче- своїх  внуків. І, як вона зізналася, внук Денис вже пробує творити  свої перші, дитячі вірші. На жаль, поки що Валентина Іванівна не має своїх друкованих видань, але ми віримо, що за підтримки небайдужих людей наші земляки ще матимуть можливість познайомитися з творами наших  талановитих поетів, що буде надрукований альманах з поезією талановитих дітей і дорослих.

     На засіданні літературно-мистецького об’єднання Філоненко Л.М. запропонувала створити постійно діючу бібліотечку «Живої води», в якій представлятимуться твори наших земляків, щоб читачі районної бібліотеки мали гарну нагоду дізнатися про талановитих жителів Брусилівщини, і цю пропозицію всі підтримали. Хочемо запросити всіх творчих людей до участі в наступних зустрічах, які відбуватимуться раз на місяць, адже кожен з вас- неповторна талановита особистість, про вас, про ваші роботи мають знати всі!..

Фото без опису

   Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису                                              

   Г.Андреєва, методист СБК