Брусилів – одне з стародавніх містечок Житомирської області. За роки свого існування був свідком і учасником багатьох історичних подій. Історія бібліотечної справи в нашому краї бере свій початок з давнини. На початку минулого століття у Брусилові діяли фундаментальна та шкільна бібліотеки, у яких було не менше одної тисячі примірників книжок. Районна бібліотека і хата–читальня почали діяти в 1923 році. В 1938-1939 роках, із-за пожежі, бібліотеку перенесли в інше приміщення в центрі Брусилова. Фото без опису

 В кінці 1945 року в реквізований селянській хаті заможного жителя Хмари розмістився Будинок культури, а в другій частині – районна бібліотека. Весь фонд тоді вміщувався на селянській лаві під стіною. Бібліотекаркою працювала молода дівчина – Надія Клименко, завідував закладом  Іван Миколайович Огородник. В червні 1946 року завідувачем став Василь Савич Ткаченко. З часом, завдяки державному фінансуванню, кількість книг в районні бібліотеці збільшилась у кілька разів.

  В 1957 році в районних бібліотеках для дорослих та для дітей нараховувалось близько 35 тисяч книг. Завідуючою дорослою бібліотекою була Мотря Трохимівна Коляденко, бібліотекарем – Лідія Михайлівна Уваренко. Завідуючою дитячою бібліотекою була Клавдія Прокопівна Давидчук, бібліотекарем – Любов Олексіївна Шерстюк.

  В 1962 році було розформовано Брусилівський район і приєднано до Коростишівського. В Брусилові було створено зональну бібліотеку. В 1980 році до послуг жителів селища був книжковий фонд понад 40 тисяч екземплярів.

 У зв’язку із переселенням, пов’язаним із Чорнобильською катастрофою, в 1990 році знову було утворено Брусилівський район. З сільських бібліотек створювалась бібліотечна система: районна бібліотека у складі бібліотеки для дорослих і бібліотеки для дітей та 24 сільські бібліотеки-філії. Штат: 33 бібліотечних працівника, в тому числі 15 - зі спеціальною освітою. Першими, хто узяв участь у створенні Брусилівської ЦБС були: Директор Онопрієнко Ганна Михайлівна, завідувачка відділом комплектування Штибер Надія Миколаївна, бібліотекар бібліотеки для дітей Тимошенко Ольга Олексіївна.

  Кілька поколінь працівників змінилось в районній бібліотеці за 95-років існування, але завжди підтримувався дух, естафета від старшого покоління – працювати сумлінно, шанувати читача, дбати про фонди, бути справжнім осередком культури. Ми зацікавлюємося і вчимося в бібліотеках. Тут відбувається тайна знайомства з першою казкою, тут зустрічаються покоління, народжуються вчені, поети і винахідники, тут дістають перлини невичерпних знань тисячолітньої давнини. А яке  цікаве, багатогранне і динамічне життя сучасної бібліотеки: нові технології, нові ідеї, нові плани!  І все це – заради  читачів. Брусилівська бібліотека – це центр освіти, духовності, відпочинку, інтернет центр, в якому є можливість отримати інформацію з усіх куточків світу. У бібліотеці проходять різноманітні заходи, лекції правового лекторію, презентації книг місцевих письменників. Бібліотека - це традиційне місце зустрічі читачів з цікавими людьми.

  Бібліотеки працюють задля розвитку місцевих громад і підтримки цінностей громадянського суспільства.  І добре там, де розуміють ефективність співпраці органів влади та бібліотек. Тому і прозвучали слова вітань від голови районної ради Ніни Анатоліївни Рафальської, начальника відділу культури, туризму та засобів масової інформації  Лариси Миколаївни Філоненко. Крім привітальних слів, від представників влади бібліотека-ювілярка отримала й подарунки. Особливим багатством бібліотек завжди були і будуть її кадри – талановиті, досвідчені, кваліфіковані спеціалісти, безмежно віддані своїй справі. Це колеги, партнери, єдиний колектив. Центральна  бібліотека є організаційно-методичним центром для сільських бібліотек-філіалів громади. А керує бібліотечним колективом громади, який налічує сьогодні 24 працівники, створює сприятливі умови для реалізації їх творчих задумів та планів директор центральної бібліотеки Комарова Леся Анатоліївна. Привітали бібліотекарів, друзі і колеги – працівники дитячої музичної школи, бібліотекар шкільної бібліотеки. Пісні у виконанні працівників селищного будинку культури стали окрасою  заходу.

   На перехресті двох доль поєднались дві давні професії – вчитель і бібліотекар.  Як  одна, так і друга, покликані різьбити душі, зцілювати застиглі серця, бути поводирями в храмі людського духу. І серед  друзів та читачів бібліотеки були присутні: вчитель української мови та літератури Т.Г.Коваль та її вихованці - учні зош №1. Ведучі свята: Подшебякіна Катя, Бегляк Тамара. Майстерно зіграли гумористичну сценку «Вітання від іноземного гостя» - Шелест Дмитрій, Кирилюк Яна. Свій авторський гумористичний твір подарував бібліотекарям Гусак Валентин та своїм співом зачарувала Настя Коваль.      

   Кожен мешканець громади – це потенційний відвідувач бібліотеки, до якої може звернутися як реально, так і, завдяки технологіям, у віртуальному режимі. Отже, бібліотека працює для усієї громади. Тому і бажали бібліотекарям і надалі залишатися незамінними помічниками в оперативному і якісному забезпеченні інформацією, формуванні моральних принципів суспільства, підтримки від держави у своїй благородній місії.

 

   Т.Червонюк,  методист центральної бібліотеки