Міністерство юстиції України пояснило громадянам, як потрібно діяти, коли колектори починають надсилати погрози. Інформацію оприлюднили на Facebook-сторінці відомства.

 

 

 

 

Кредит не брали, а повернути борг вас все одно змушують!?

  Оформлюючи кредит, фінансова компанія зазвичай просить позичальника дати телефон родича, колеги чи друга. Водночас установа не підписує з ними жодних документів про поруку та може навіть не перевіряти справжність контактів. Натомість компанія розраховує, що у випадку прострочення кредиту його вдасться стягнути за допомогою колекторів.

  Часто колектори користуються правовою необізнаністю громадян та переходять у своїй діяльності дозволені законодавством межі. Як зрозуміти, чи законні методи вони використовують при стягненні боргу і що робити, коли вам погрожують?

  Якщо ви особисто не давали дозвіл на використання вашого телефонного номера, фінансова компанія та колектори порушують законодавство.

Що ж робити в таких випадках?

— Заспокоїтись і взяти свій емоційний стан під контроль, адже колектори завжди застосовують такий прийом, як моральний тиск, та роблять акцент на елемент страху.

— Зберігати всю інформацію, яка надходить від колекторів, записувати усі телефонні розмови, зберігати смс повідомлення, як докази незаконних вимог, погроз.

— У разі відвертих погроз і образ звернутися до поліції із заявою про відкриття кримінальної справи за однією зі статей КК України: ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя), ст. 189 (вимагання), ст. 190 (шахрайство), ст. 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань).

— Вимагати від колекторів претензії виключно у письмовій формі, з посиланнями на конкретні договори та юридичні підстави.

— Ігнорувати документи без будь-яких юридичних підтверджень, тобто без оригіналів підписів та «мокрих» печаток. Жодних листів, віддрукованих на кольорових принтерах!

— Ігнорувати будь-які вимоги про «поруку», якщо ви її офіційно не надавали. А також не звертати уваги на прохання «вплинути» на знайомих, друзів, сусідів чи родичів. За законом, борги повинні повертати лише ті особи, у яких з організацією існують договірні зобов’язання щодо повернення коштів.

  За ст. 32 Конституції України, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя. А протиправні дії колекторів можна розцінювати як безпідставне втручання в особисте життя, яке є порушенням конституційних прав громадян.

  Цивільний кодекс України зобов’язує повідомляти боржника в офіційному порядку про зміну кредитора або передачу права вимоги третім особам. Тому краще не оплачувати нічого до отримання офіційних документів і підтверджень.

 

 

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095

 

 

   Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що робити, якщо на вас оформили кредит без вашого відома.

   Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Минюст коллектор