Фото без опису     До відділу «Брусилівське бюро правової допомоги» звернулася громадянка Іллєнко Надія ( прізвище змінено ) щодо порядку збільшення розміру аліментів на утримання дитини. В рамках заходів проекту «Я маю право!»  надано роз'яснення фахівцем відділу.


       За останні роки питання порядку стягнення аліментів на неповнолітніх дітей зазнало суттєвих змін.

       Норми Сімейного кодексу України чітко визначають як порядок стягнення аліментів так і порядок зміни розміру стягнення таких платежів як у бік збільшення так і у бік зменшення.

       Змінами до ч. 2 ст. 182 СК України, які було внесено Законом № 2475-VIII від 03.07.2018, було збільшено мінімальний розмір аліментів з 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

         Відповідно до статті 71 Закону України "Про виконавче провадження" порядок стягнення аліментів визначається законом. Виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України.

       Водночас згідно норм ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

       Отже, сукупність зазначених норм викликає ПИТАННЯ– а у якій саме сумі державний виконавець має стягувати аліменти та на якій підставі? Чи потрібно подавати позов про збільшення розміру аліментів з 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку ? Чи їх розмір збільшиться автоматично?

       З цього питання свою думку висловила Велика Палата Верховного Суду у Постанові від 04 березня 2020 року (справа № 682/3112/18/провадження № 14-580цс19) та

 

РОЗ'ЯСНИЛА НАСТУПНЕ:

 

       Аналіз змісту статті 192 СК України свідчить, що зміна законодавцем мінімального розміру аліментів, які підлягають стягненню з платника аліментів на одну дитину, не є підставою для зміни розміру аліментів відповідно до статті 192 СК України.

   Проте зміна законодавцем мінімального розміру аліментів, які підлягають стягненню з платника аліментів на одну дитину, НЕ Є підставою для зміни розміру аліментів відповідно до статті 192 СК України, але є підставою для зміни мінімального розміру аліментів, зазначених у виконавчому листі у процедурі виконання та стягнення аліментів, та враховується під час визначення суми аліментів або заборгованості.

   Законом України від 03 липня 2018 року № 2475-VIII частину першу статті 71 Закону України «Про виконавче провадження» доповнено абзацом другим, яким передбачено, що виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України.

     Тобто законодавством передбачений механізм, який надає можливість забезпечити виплату аліментів у розмірі не нижче мінімального гарантованого розміру, передбаченого СК України навіть при наявності постановлених раніше судових рішень про стягнення аліментів у розмірі, нижчому ніж мінімальний гарантований розмір аліментів, встановлений законом на час стягнення.

    Збільшення мінімального розміру аліментів не є підставою для нового рішення про збільшення розміру аліментів, оскільки цей розмір встановлюється законом, а не судовим рішенням. І в даному випадку, навіть якщо у рішенні суду при визначенні розміру аліментів є посилання на їх мінімальну межу (наприклад, 30% від прожиткового мінімуму) чи він визначений у твердій грошовій сумі на рівні, що є меншим ніж 50 % від прожиткового мінімуму, це НЕ МОЖЕ бути підставою для відмови державним виконавцем в перерахунку розміру аліментів не менше ніж 50 % від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку після набрання чинності Законом № 2475-VIII від 03.07.2018 року, тобто з 28.08.2018 року.

   Нове судове рішення у даному випадку не потрібно.Отже, при зміні законом мінімального розміру аліментів (збільшенні його розміру до не менше ніж 50 % починаючи з 28.08.2018 року) окремий позов подавати не потрібно — розмір аліментів повинен змінюватися та нараховуватися державним виконавцем автоматично.


 Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095