Фото без опису    Однією з обов'язкових умов укладення шлюбу є досягнення особами, які вступають у шлюб, шлюбного віку. Згідно зі статтею 22 Сімейного Кодексу України, одружитися закохані зможуть, лише як тільки їм виповниться по 18 років. Проте у цього правила є винятки.

 

   Хлопець або дівчина, яким вже виповнилося 16 років, можуть звернутися до суду для того, щоб отримати дозвіл на одруження раніше встановленого терміну, якщо буде встановлено, що це відповідає їхнім інтересам.

  Таке право передбачене статтею 23 Сімейного Кодексу України. Підставами для надання такого дозволу можуть бути вагітність нареченої, народження дитини, проживання в фактичних шлюбних відносинах. Звертаємо увагу, що це перелік підстав не є вичерпним, отже кожний випадок суд розглядає індивідуально.

 

Куди звертатися?

  Особа, яка бажає отримати дозвіл на шлюб, спочатку має звернутися з письмовою заявою до місцевих органів ДРАЦС та отримати відмову в реєстрації, у зв’язку з недосягненням зазначеного законом віку. Надалі ця відповідь слугуватиме підставою для подальшого звернення да суду за наданням дозволу на шлюб.

  Така заява подається за місцем реєстрації, у ній необхідно зазначати прізвище, ім’я, по батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу та викласти всі обставини, на підставі яких суд має надати особі право на шлюб раніше встановленого терміну. Також обов’язково додаються копії паспорту та ідентифікаційного коду заявника та фактичні докази, на які він посилається (наприклад, довідки з лікарні про вагітність, свідоцтво про народження дитини тощо).

 За подання такої заяви справляється судовий збір у розмірі 0.2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (станом на 20.11.2019 – 384,20 грн).