В Україні почався сезон активності іксодових кліщів, які переносять інфекційні захворювання. Проте українці рідко звертаються до лікарів — частіше до інтернету, де поради дають різні, здебільшого зовсім протилежні і не завжди правильні.

Як же правильно вчинити при укусі кліща?

      Найвищий ризик отримати укус кліща – з ранньої весни до пізньої осені. Підхопити комаху можна у будь-яких зелених насадженнях. Потенційними «жертвами» кліщів ризикують стати не тільки любителі погуляти по лісу чи лісопарковій зоні: останнім часом все більше наших громадян звертаються до лікарів після відпочинку на дачі. Ткрім того кліщі можуть потрапляти до житла людини з букетами польових квітів, а також знаходячись на собаках, котах чи інших тваринах.

Фото без опису

Які хвороби переносять кліщі?

     Укус кліща сам собою не є такою небезпекою для людини. Має значення, чи кліщ інфікований збудниками, що розвивають захворювання у людини, коли потрапляють в її організм. Кліщі є переносником та резервуаром для збудників таких захворювань, як кліщовий вірусний енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), анаплазмоз, бабезіоз. Ризик потрапляння збудників в організм людини від інфікованого кліща збільшується з часом присмоктування. Тобто, чим триваліше він прикріплений, тим більший ризик інфікуватися.

    Кліщовий бореліоз має локальні симптоми, найчастіше це шкірні прояви. Наприклад, мігруюча еритема. Також може спостерігатися підвищена температура, артрит. Проте симптоми проявляються лише після інкубаційного періоду, що в середньому становить від 10 днів до місяця.

Як захиститися від можливого укусу?

1. При відпочинку та прогулянках лісом, парком треба носити одяг, що добре прикриває тіло. А ще варто надягати капюшон.

2. Вибирайте світлий одяг – на ньому найкраще видно комах.

3. Можна використовувати хімічні засоби проти комах для обробки одягу та тіла - репеленти. Зверніть увагу, що не всі засоби підходять для дітей.

4. Кожні 2 години обов’язково ретельно оглядати себе та своїх супутників на виявлення кліща.

  1. Також після прогулянки відразу зніміть та ретельно огляньте одяг та себе. Важливо випрати та випрасувати весь одяг.

Фото без опису

Улюблені місця укусів:

  1. Волосиста па завушна ділянка голови.

  2. Шия.

  3. Під пахвами.

  4. Пахова ділянка.

 

Як видалити кліща?

  1. Звернутись до найближчого лікувального закладу для кваліфікованого видалення кліща.

  2. При відсутності такої можливості видалення потрібно провести самостійно, одним із таких способів:

  • Обережно захопити кліща пінцетом або пальцями, обгорнутими марлею, ближче до хоботка та потягти колоподібними рухами без ривків, поки він не відчепиться від

  • шкіри.

  • У жодному разі не розчавлюйте комаху. Це підвищує шанси інфікування.

  • Не використовуйте олію та креми, не припікайте кліща – це лише підвищить ризик інфікування.

  • Якщо хоботок або голівка залишилися, їх необхідно видалити продезинфікованою голкою.

  • Після вилалення кліщя місце присмоктування необхідно обробити антисептиком.

  • Після всіх маніпуляцій слід ретельно вимити руки з милом.

  • Улюблені місця укусів:

  • Волосиста па завушна ділянка голови.

  • Шия.

  • Під пахвами.

  •  

    Як видалити кліща?

  • Звернутись до найближчого лікувального закладу для кваліфікованого видалення кліща.

  • При відсутності такої можливості видалення потрібно провести самостійно, одним із таких способів:

  • Обережно захопити кліща пінцетом або пальцями, обгорнутими марлею, ближче до хоботка та потягти колоподібними рухами без ривків, поки він не відчепиться від шкіри.

  • У жодному разі не розчавлюйте комаху. Це підвищує шанси інфікування.

  • Не використовуйте олію та креми, не припікайте кліща – це лише підвищить ризик інфікування.

  • Якщо хоботок або голівка залишилися, їх необхідно видалити продезинфікованою голкою.

  • Після вилалення кліщя місце присмоктування необхідно обробити антисептиком.

  • Після всіх маніпуляцій слід ретельно вимити руки з милом.

  • Пахова ділянка.

  •  
  •  Фото без опису

  •  

    Чи потрібно віддавати комаху до лабораторії?

    Часто зустрічаються рекомендації (в тому числі і від лікарів) кліща, котрого видалили, не викидати. Радять помістити його в баночку, а потім віднести в лабораторію для аналізу на бореліоз.

    — Дослідження кліща не мають змісту. Відповідно до статистичних даних, тільки 3% кліщів, інфікованих бореліями, передають їх людині. Отже, дослідження кліща має дуже низьке прогностичне значення, тому не рекомендується.
    Після лабораторного дослідження можна отримати від’ємний результат, однак це не гарантує, що людина не захворіє. У даній частині кліща може і не бути борелії . У нього, умовно кажучи, було всього дві бактерії, і обидві він вприснув в свою жертву.
    Другий варіант. Ми отримали позитивний результат з лабораторії після дослідження кліща на бореліоз, однак кільцеподібної еритеми, яка характерна при даному захворюванні, у пацієнта нема. Лікар не може на основі того, що у кліща виявлені борелії, призначити людині лікування. Часто кліщ просто не встигає вприснути бактерії. Для лікування людини дослідження кліща не має абсолютно ніякого значення.

    Коли звертатися до лікаря?

    В ідеалі варто якнайшвидше (в перші 3 дні з моменту укусу) проконсультуватись в інфекціоніста або звернутись до сімейного лікаря для встановлення нагляду та призначення екстренної профілактики антибіотиками. Але якщо такої можливості немає, спостерігаємо за місцем укусу протягом трьох тижнів. Нічим не змащуємо. Особливо це стосується різних барвників — йод, зеленка. Часто зустрічається алергія на йод, навколо місця укусу з’являється пляма, це може ускладнити діагностику.
    Будь-які зміни, що з’являються, є приводом для обов’язкового звернення до свого лікаря по медичну допомогу.

    Якщо на протязі трьох тижнів після укусу кільцеподібна еритема не з’явилась, варто здати аналіз крові на антитіла до Borrelia burgdorferi. Безперечно, призначати аналізи повинен лікар.

  • Фото без опису


    У гострому періоді при наявності типової еритеми діагноз встановити нескладно. Однак є дані, що майже в третини пацієнтів розвиваються безеритемні форми, а 15% хворих бореліозом взагалі не помічають присмоктування кліща. Як же розпізнати хворобу в такому випадку?

    — Якщо втратити час, хвороба Лайма може перейти у вторинну, а потім і в третинну стадію. Такі ситуації зустрічаються достатньо рідко, однак бувають. Ця хвороба характеризується повільним прогресуючим перебігом з ураженням суглобів, м’язів та нервової системи (в тому числі і центральної). Вторинна стадія може проявлятися безпричинною температурою, болями і запаленням суглобів. Іноді спостерігається множинна кільцеподібна еритема, що виникає по всьому тілу. Ураження серця зустрічається рідко. Як правило, хвороба вражає нервову систему.

     

    Таким чином своєчасне звернення до лікаря та призначення екстренної профілактики попереджає ряд захворювань, що передаються через укус кліща та ускладнень, які можуть виникати у випадку відсутності своєчасного спецефічного лікування.

     

     


    Лікар-інфекціоніст Лозко Л.В.